Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τι περιμένει η Ελλάδα από την Τουρκία για να επανεκκινήσει ο διάλογος – Παίρνει “σειρά” η Αλβανία

oruc reis

Επιπλέον κινήσεις “καλής θέλησης” ζητά η Ελλάδα από την Τουρκία για να επανεκκινήσει ο διάλογος. Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ράμα.

«Δεν είμαστε αφελείς». Η φράση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ως σχόλιο για την αποχώρηση του Oruc Reis κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις κινήσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα και την ερμηνεία της τακτικής της.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα από την πλευρά της παραμένει σταθερό: να πιάσουν το συντομότερο δυνατό οι δύο πλευρές το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το άφησαν το 2016 – με ευθύνη, βέβαια, τότε της τουρκικής πλευράς – και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών αντί για μια ευρεία ατζέντα, όπως επιδιώκει η Άγκυρα, δείχνοντας ασφαλώς στο τέλος της διαδρομής και λόγω της άκαμπτης στάσης της το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από τη στιγμή, επίσης, που η Αθήνα βάζει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση την έμπρακτη αποκλιμάκωση, γίνεται σαφές πως η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας δεν αποτελεί από μόνη της συνθήκη προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας είναι αντιφατικές, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η ηρεμία και η εμπιστοσύνη πριν από το επόμενο βήμα, το οποίο είναι η επανάληψη του διαλόγου. Να υπάρξει, δηλαδή, «συνέχεια και συνέπεια» στις κινήσεις της Τουρκίας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Παραμένουν στο “τραπέζι” οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, υπάρχει και η πλευρά της Κύπρου και η τετελεσμένη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων – μεταξύ άλλων και με τη νέα Navtex που εκδόθηκε από την Τουρκία ως «απάντηση» στην επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία. Οι κυρώσεις και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα είναι ούτως ή άλλως το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα και δηλώνει ότι επιδιώκει να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΑΟΖ και με την Αλβανία;

Η κυβέρνηση κινείται την ίδια στιγμή ευρύτερα στο διπλωματικό πεδίο και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

Το κυρίαρχο ζήτημα στη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι ασφαλώς η σύναψη συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως έγινε πρόσφατα μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

click4more: Άγριο ξύλο στο “Island”! Video ντοκουμέντο

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, στον απόηχο ασφαλώς της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ και την κύρωσή της από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Γίνεται έτσι αντιληπτό πως εάν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία – οι οποίες σημειωτέον ότι έχουν σταματήσει μετά από αρνητική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας εδώ και σχεδόν μία 10ετία – τότε η ελληνική πλευρά θα έχει επιτύχει μια διπλωματική νίκη απέναντι στην Τουρκία: θα έχει καταφέρει να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με τρεις γείτονές της και να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια τουλάχιστον στις δυτικές ακτές της, προκαλώντας πάντως την οργή της Άγκυρας που θεωρεί το συγκεκριμένο ζήτημα ως αιτία πολέμου (casus belli).

Μολαταύτα, ειδικά για τα χωρικά ύδατα και την επέκτασή τους, η Ελλάδα δικαιούται να το πράξει και μονομερώς ακόμη και στο Αιγαίο, πάντοτε με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας – το οποίο σημειωτέον ότι δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις