Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τι θα πει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη για F35 και… Βενιζέλο για Πρόεδρο

δημοσκόπηση

Τρία όχι αναμένεται να πει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Στη συνάντηση αυτή, που γίνεται με αφορμή τα εθνικά θέματα, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και θα επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη διαδικασία να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αν και η σχετική συμφωνία είχε γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην  κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα το θέμα συζητηθεί στο κόμμα αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Click4more Τασούλας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ξέρω ποιος είναι»

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο θα ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει τον νέο νόμο που θα φέρει  ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής, την οποία έφερε όταν ήταν κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή.

Πρόεδρος… Βενιζέλος;

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιμένει να ακούσει κάποιο όνομα από τον πρωθυπουργό. Στην Κουμουνδούρου ωστόσο φαίνεται ότι έχουν φτάσει οι πληροφορίες που λένε ότι για την θέση του προέδρου, τις περισσότερες πιθανότητες για να προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συγκεντρώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόταση αυτή του πρωθυπουργό αναμένεται να απορριφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την Αλέξη Τσίπρα έχουν ειπωθεί πολλά και σκληρά λόγια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ του χρεώνει λάθος πολιτική στα θέματα της οικονομίας τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Φυσικά στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση θα περάσει με 180 ψήφους αφού τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα υπερψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούμενο είναι ο επόμενος Πρόεδρος να έχει και τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ αφού έτσι θα μπουν οι βάσεις για μία μελλοντική συνεργασία για όλα τα θέματα.

Μαραθώνια σύσκεψη στην Κουμουνδούρου

Χθες πάντως έγινε στην Κουμουνδούρου μία πολύωρη συνεδρίαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό θέμα συζήτησης τα εθνικά θέματα. Στην σύσκεψη εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Αλέξη Τσίπρα πήραν μέρος ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλάβει την πρότασή του για σύγκληση του συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πολύπλοκη.

Click4more Εντολή Πομπέο για αποκλιμάκωση της έντασης! Στέλνει τον Πάλμερ σε Αθήνα και Άγκυρα

Με δεμένο ότι στην Κουμουνδούρου έχουν την άποψη ότι «ο πρωθυπουργός ικανοποίησε όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα των ΗΠΑ χωρίς να αποκομίσει τίποτα απολύτως για τα εθνικά μας συμφέροντα,- σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όξυνσης της έντασης- ούτε καν  μισή αναφορά του Προέδρου Τραμπ κατά της Τουρκίας και των κλιμακούμενων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί πάνω σε αυτή την λογική.

Θα επαναλάβει στον πρωθυπουργό ότι κακώς κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ ενώ θα επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπρεπε να  δηλώσει  ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση.  «Θέσατε  τη χώρα στο στόχαστρο και σε διακινδύνευση, χωρίς κανένα λόγο» θα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά F35, θα επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να σπεύσει να δεσμευθεί για την αγορά τους, καθώς η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο επιθετικό όπλο. «Τα επιχειρήματα υπέρ της αγοράς τους θα ήταν πιο ισχυρά αν η Τουρκία τα αγόραζε, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει» θα τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα θα αναφέρει  ότι ο πρωθυπουργός με την στάση του έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G (στην παρέμβαση του στο AtlanticCouncil).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις