Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τι θα πει ο Τσίπρας στον Πούτιν για Σκοπιανό, Κυπριακό και Τουρκία

Τσίπρας Πούτιν Ρωσία

Σήμερα τα λένε στο Κρεμλίνο Τσίπρας και Πούτιν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξηγήσει στον Ρώσο πρόεδρο γιατί προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών
Θα θέσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και την ανατολική Μεσόγειο

Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στην Ρωσική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Μόσχα θα επιδιώξει να αναθερμάνει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις των δυο πλευρών.

Για να λιώσουν οι πάγοι, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να εξηγήσει στη Ρωσική κυβέρνηση τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην συμφωνία των Πρεσπών με την ΦΥΡΟΜ καθώς η Μόσχα ήταν αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη. Είχε μάλιστα απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο όταν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στον ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον Ρώσο ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΦΥΡΟΜ υπήρξε μια σημαντική συμφωνία που αφορά στην προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή του προχώρησε στην συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι η επίλυση των ζητημάτων που για χρόνια παραμένουν άλυτα καθώς ο ίδιος δεν είναι υπέρμαχος της λογικής της αδράνειας, αλλά αντίθετα είναι υπέρμαχος μιας τολμηρής, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. «Ως εκ τούτου», αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός, «θεωρώ  ότι είναι ένα ιστορικό βήμα αυτή η συμφωνία που σε ότι αφορά την Ελλάδα».

Θα διευκρινίσει μάλιστα ότι σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση του η απόφαση για την συμφωνία των Πρεσπών καθόλου δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων μας αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι. «Έχει να κάνει με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, και πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής θα αλλάξει και θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χώρες σε όλον τον πλανήτη, -μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία,- να πάψουν να την αναγνωρίζουν με το συνταγματικό σημερινό όνομα, δηλαδή με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά να βάλουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια Μακεδονία» θα επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γιατί η Μακεδονία για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της δικής μας αρχαιοελληνικής, πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας, και άρα εδώ πρέπει να υπάρχει ένας σαφής και ειλικρινής διαχωρισμός. Άρα, για εμένα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες θα έχει αναμένεται να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στο Κυπριακό αναφέροντας ότι «αναμένουμε να γίνει ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τη σταθερή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση. Και επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση, σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ακόμα ότι «στο ζήτημα αυτό η Ρωσία κρατά διαχρονικά μία πολύ θετική στάση, έναν θετικό ρόλο. Αλλά, βεβαίως, κρίσιμο ζήτημα για την εξωτερική μας πολιτική είναι και η συνεργασία, ο διάλογος για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

Σύμφωνα ακόμα με την Ρωσική κυβέρνηση οι επικεφαλής των κυβερνήσεων θα συζητήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές στο ρωσο-ελληνικό εμπόριο και στην οικονομική συνεργασία, την εφαρμογή κοινών σχεδίων στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στις υποδομές μεταφορών, στην τεχνολογία, στη γεωργία και σε άλλους τομείς.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας – προφανώς θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών και πιο συγκεκριμένα το θέμα του αγωγού TurkStream. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί  η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.

Ακόμα θα συζητηθεί το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της ακίνητης περιουσίας καθώς η Ελλάδα στα πλαίσια της προώθησης του προγράμματος Golden Visa παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης πενταετούς βίζας για τον επενδυτή και τα μέλη της οικογένειάς του για επενδύσεις ύψους άνω των 250.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, το 2017 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 8,8% σε σύγκριση με το 2016, ανερχόμενη στα 234 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 21,4%, ανερχόμενη στα 3,42 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Μόσχα έχει ως εξής:

9:30 Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου

10:30-11:30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Dmitry Medvedev στην πρωθυπουργική κατοικία

12:00-12:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Vladimir Putin στο Κρεμλίνο

12:30- 13:45 Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Vladimir Putin

13:45-14:00 Υπογραφή διμερών συμφωνιών

14:00-14:30 Κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις