Πολιτική

Τι θα συζητήσουν σήμερα Δένδιας – Ερντογάν στην Άγκυρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί τη ζήτησε και τι επιδιώκει ο Σουλτάνος; 

Μήνυμα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κομίζει σήμερα ο Νίκος Δένδιας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση τους, εκτός προγράμματος, στην Άγκυρα, με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου. 

Το αίτημα υποβλήθηκε χτες το βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, και προετοίμασαν το τετ α τετ των δύο ανδρών, το οποίο θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Δύο ώρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ., η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Το μήνυμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα διαμηνύει στην Άγκυρα την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, όπως και την ανάγκη για παύση των προκλήσεων, σε μια στιγμή μάλιστα που η στάση της βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ερμηνεύεται και ως μια κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ένα απευθείας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η στροφή της Λιβύης και η… έκρηξη Ερντογάν

Το αίτημα Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες μετά την ευθεία τοποθέτηση του Προέδρου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η χώρα του επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, και τη συμφωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επανεκκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Click4more Ερντογάν σε παραλήρημα: «Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα»

Μία ημέρα πριν, και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, έβαζε φρένο στον Τούρκο Πρόεδρο. Ξεκαθάριζε ότι το “Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” – το οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης – είναι μια ‘”σημαντική συμφωνία”, ωστόσο η χώρα του, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων της, θα συζητήσει και με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν χτες την έκρηξη Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του παράνομου Τούρκο-λιβυκού μνημονίου, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή.

Χαρακτηριστική του εκνευρισμού του είναι και η δήλωση του ότι στην Κύπρο “δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα θα τα κάνουν” σημείωσε, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο… τι είδους πλοία εννοεί.

Οι δηλώσεις αυτές, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία είναι πιστή στη θέση της ότι επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., δημιουργούν συνθήκες έντασης εν όψει των συναντήσεων σήμερα του Ν. Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η ατζέντα της Αθήνας

Στη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Νίκος Δένδιας θα απλώσει όλη τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων. Από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, που αποτελούν τις μόνες διαφορές μας προς επίλυση με την Τουρκία, ως τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα στο τέλος του μηνός. Επίσης οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Το μόνο που δεν μπαίνει σε συζήτηση με την Άγκυρα είναι ότι άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα.

Μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Από Ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, θα παραθέσει, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Η πρόσκληση σε “ιφτάρ” θεωρείται εξαιρετικά τιμητική για τον προσκεκλημένο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: Η παραδοχή του τομεάρχη Οικονομικών της ΕΛΑΣ ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης
«Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε, τουλάχιστον τέσσερις φορές, ότι τα περιβόητα 7,5 δισ. είναι ετήσιες δαπάνες και όχι η κοστολόγηση του προγράμματος τετραετίας, όπως ψευδώς είχε ισχυριστεί ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη»
Παύλος Μαρινάκης
Δούρου από τη ΔΕΘ: Πρόγραμμα ανασύνταξης και κάλεσμα προοδευτικής σύγκλισης
Οικονομικές παρεμβάσεις έως 6 δισ. ευρώ, κατάργηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επαναφορά 13ου μισθού και σύνταξης, επίθεση στην κυβέρνηση και πρόταση για μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης
Ρένα Δούρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο: Οι σέλφις, τα χαμόγελα, τα «high five» και η έκπληξη στην παιδική χαρά
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα πως κανένας δεν είναι μόνος του, ακόμη και αν βρίσκεται σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο της χώρας, όπως το Καστελόριζο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
13