Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την Τουρκία

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την Τουρκία

Την πιο έντονη και δυναμική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία θα ζητήσει αύριο (12.12.2019) στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας από τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παραστεί για δεύτερη φορά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός, αναμένεται να θέσει ιδιαίτερα έντονα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνάντηση των κρατών των αρχηγών του PES αναμένεται θα αναφερθεί στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ αιτίας της στάσης που τηρεί η Τουρκία και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των μέτρων που είχαν αποφασιστεί εναντίον των γειτόνων μας όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Click4more: Κωδικός «Βρυξέλλες»: Σαφή καταδίκη της Τουρκίας θέλει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής – Τι αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Ακόμα, θα επιμείνει στο ότι θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών που θα εμπλακούν σε ενέργειες που καλύπτει το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Σάρατζ της Λιβύης.

Ο Αλέξης Τσίιπρας, σε συνέντευξη του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Λάρισας TRT, ανέφερε ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι «πρόσφορο πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων», επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τα εν λόγω ζητήματα κάνοντάς τα «παντιέρα μικροκομματικής κριτικής».

«Είχαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο προσφυγικό, τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από την Τουρκία και στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το τουρκικό πραξικόπημα.

«Παρά τη δύσκολη θέση μας εξαιτίας του προσφυγικού δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να κάνω ούτε βήμα πίσω από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε  ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να συσχετίζει τα εθνικά θέματα με το προσφυγικό «κάνοντας βήματα πίσω για να καλοπιάσει τον Ερντογάν».

Click4more: Τσίπρας: “Να ζητήσουμε επιβολή και επέκταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας”!

Και πρόσθεσε: «Εμείς κερδίσαμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει να εφαρμοστούν», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι λόγω της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να επεκταθούν.

«Το θέμα είναι να βάζεις τα ζητήματα, να μην υποχωρείς και να δημιουργείς ευρύτερες συμμαχίες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρθηκε μάλιστα στις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, που «αναπτύχθηκαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, και απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έχει οριστεί τόσα χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μιας χώρας καλό είναι να ορίζεται και από τις χώρες που συνορεύουν, γιατί διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, προσθέτοντας ότι «ορθώς η εξωτερική πολιτική μας είναι προσανατολισμένη στον διάλογο και τις συναινετικές λύσεις για τον ορισμό της».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις