Πολιτική

Τι… τρέχει με τη Χάγη: Η πρόταση Μπακογιάννη και η θέση της κυβέρνησης

Υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά το τελευταίο διάστημα, ενώ χθες η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» για τα ελληνοτουρκικά και τις θαλάσσιες ζώνες πως η Ελλάδα θα πρέπει πράγματι να επιδιώξει την προσφυγή, αλλά μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να εξασφαλιστεί, δηλαδή, πρώτα μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας και η υπογραφή του σχετικού συνυποσχετικού.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως αντιμετωπίζει διαφορετικά το ζήτημα – τουλάχιστον επί του παρόντος. Κυρίως διότι δεν φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική πλευρά, αφού μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει πράγματι την υπογραφή συνυποσχετικού και άρα κοινής προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο.

Click4more: Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, αλλά με όρους, τάχθηκαν Μπακογιάννη και Βενιζέλος

Ούτως ή άλλως, η Τουρκία, με την προκλητική στάση της και κυρίως το μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, επί της ουσίας καταπατά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν έχει καν αναγνωρίσει. Συνεπώς, ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν ρεαλιστικά για ν’ αποδεχθεί από κοινού με την Ελλάδα – όπως θα προβλέπει το συνυποσχετικό σ’ αυτή την περίπτωση – τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και το χαρακτήρα της διαφοράς της με την Ελλάδα.

Με απλά λόγια, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το όπλο της Χάγης αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Άλλωστε, ακόμη και στο ενδεχόμενο προσφυγής, η ελληνική πλευρά δεν συζητά κάτι άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας, ενώ και νομικά δεν μπορεί να υπάρξει προσφυγή για την ΑΟΖ πριν επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Click4more: Ξεσπαθώνει ο Ερντογάν! Οι Τούρκοι δεν είναι ξένοι αλλά οικοδεσπότες στην Ευρώπη!

Ούτως ή άλλως, η κυρία Μπακογιάννη – όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ίδια εκδήλωση – στην πραγματικότητα ελάχιστες ελπίδες τρέφει πως η Τουρκία πράγματι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και θα συμφωνήσει με την Ελλάδα για την προσφυγή στη Χάγη. Ακόμη και στην περίπτωση πάντως που αυτό συνέβαινε, θεωρητικά δεν συνεπάγεται μόνον κέρδη για την ελληνική πλευρά, καθώς το δικαστήριο μπορεί ν’ αποφασίσει διαφορετικά ή να δικαιώσει μερικώς την Ελλάδα.

«Τρέχει» ο Δένδιας

Την ίδια στιγμή πάντως, ο διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Γενεύη και συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να του αναλύσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και να ζητήσει να μην πρωτοκολληθεί αυτό στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γκουτέρες επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει μετά από γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, ενώ σήμερα ξεκινάει περιοδεία σε αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία), με προφανή στόχο να πιεστεί διπλωματικά η Λιβύη. Την Παρασκευή, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Ιταλίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
7
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
27
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
20
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 150
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης