Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Times: Πολιτική σοφία Τσίπρα για τη “Βόρεια Μακεδονία”

Τσίπρας Ζάεφ Βόρεια Μακεδονία Times
Φωτογραφία Reuters

Μόνο αποθεωτικά λόγια κυρίως για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν οι Times του Λονδίνου, σχολιάζοντας τη λύση στο Σκοπιανό και τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου, «η απόφαση συμβιβασμού για το όνομα Βόρεια Μακεδονία δείχνει πολιτική σοφία εκ μέρους της Ελλάδας».

«Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης», γράφουν οι Times του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

«Η ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα τεράστιο βήμα πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στα βόρεια Βαλκάνια», τονίζει η λονδρέζικη εφημερίδα.

Φωτογραφία Reuters

Times: Ο Τσίπρας, το ρίσκο και η γενναιότητά

«Ο κ. Τσίπρας πήρε μεγάλο ρίσκο, καθώς το θέμα πυροδοτεί έντονες συγκινήσεις στην Ελλάδα. Προς τιμήν του, ο κ. Τσίπρας κράτησε την ψυχραιμία του και το λόγο του. Στο παρελθόν δεν δίστασε να παίξει το λαϊκιστικό “χαρτί” και να προκαλέσει την ΕΕ –καταλήγοντας να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα δημαγωγικής ανευθυνότητας. Τα πράγματα όμως πήγαν καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον πρωθυπουργό της».

Φωτογραφία Reuters

Οι Times σημειώνουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει υπομονή και ανεκτικότητα. Παρά την αθρόα εισροή προσφύγων –η κυβέρνηση του κάνει ότι μπορεί, αν και οι συνθήκες στους καταυλισμούς παραμένουν θλιβερές. Η απόφασή του να πιάσει το μακεδονικό “αγκάθι” ήταν συνέπεια της μειωμένης βούλησης προηγούμενων πρωθυπουργών να επιδείξουν διάθεση συμβιβασμού. Και ο Ζόραν Ζάεφ, επίσης, αξίζει συγχαρητήρια για τον τερματισμό του αδιέξοδου», καταλήγει η εφημερίδα.

Ο γαλλικός Τύπος για τη “Βόρεια Μακεδονία”

Η φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, που με φόντο τις Πρέσπες και υψωμένα τα χέρια σε χειραψία χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», χρησιμοποιήθηκε στις ιστοσελίδες πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης. Στο σύνολό τους τα ΜΜΕ μιλούν για «ιστορική» συμφωνία, που θα δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών.

Φωτογραφία Reuters

Η Liberation προβάλλει ιδιαίτερα τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από την υπογραφή: «Σήμερα κάνουμε το πατριωτικό καθήκον μας, (…) ένα ιστορικό βήμα για να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ν’ ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Αυτό το βήμα δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, διότι δίνουμε το παράδειγμα για την ανοικοδόμηση του μέλλοντας ενάντια στο μίσος».

Η συμφωνία «είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να μετακινήσει τα βουνά» δήλωσε από μέρους του ο Ζόραν Ζάεφ, «χάρις στον οποίο άνοιξε ο δρόμος για έναν συμβιβασμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, όταν την απέσπασε από την εθνικιστική Δεξιά».

Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αποφασιστικό ρόλο για τη λύση της τελευταίας αυτής διαμάχης που κληρονομήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έπαιξε και η ανησυχία των Ευρωπαίων για μια επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».

Φωτογραφία Reuters

Οι αντιδράσεις

Το τηλεοπτικό κανάλι «CNews» έδωσε ιδιαίτερη σημασία, με ρεπορτάζ, στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις εθνικιστών και στις δύο χώρες, που ήταν κατά της υπογραφής της συμφωνίας.

Η εφημερίδα Le Monde αναφέρεται επίσης «στις έντονες αντιδράσεις» που συνάντησαν οι δύο πρωθυπουργοί στις χώρες τους. «Κατηγορούμενος για προδοσία από τους Έλληνες εξτρεμιστές ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπέρασε το Σάββατο την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο συντηρητικός του αντίπαλος Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: Από την άλλη πλευρά, «ο πρόεδρος Ιβάνοφ σχεδιάζει να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) για να εμποδίσει αυτό που η εθνικιστική αντιπολίτευση στην οποία πρόσκειται, ονομάζει “συνθηκολόγηση”. Το μόνο όμως που θα καταφέρει θα είναι η καθυστέρηση της επικύρωσής της».

Φωτογραφία Reuters

Η Monde σημειώνει ότι ο πλέον επιθετικός κριτής του Αλέξη Τσίπρα είναι ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς που ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν άρχισε η διαμάχη και εξ αιτίας του οποίου έπεσε και η κυβέρνηση στην οποία ανήκε το 1993. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας, «υπερασπιζόμενος τον πατριωτικό χαρακτήρα της συμφωνίας, με την οποία (τα Σκόπια) δεσμεύονται να παραιτηθούν από οποιαδήποτε οικειοποίηση της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς, πιστεύει ότι θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων».

Φωτογραφία Reuters

«Έτσι θα μπορέσει η χώρα να επικεντρωθεί σε άλλες περιφερειακές προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες η ανανεωμένη ένταση με την Τουρκία, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις