Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τιμήθηκε ο Ντράγκι στην Αθήνα για τον ρόλο του στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Ντράγκι
Φωτογραφία: Intime

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο του στη διάσωση της ΟΝΕ και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Για τον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τιμήθηκε την Τρίτη, 01.10.2019, ο Μάριο Ντράγκι, από την Ακαδημία Αθηνών.

«Η συνεισφορά του είναι σημαντική και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνωρίσεως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ήμελλος.

Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Τι είπε ο Ντράγκι

Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση. «Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».

Ντράγκι Ντράγκι

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση – πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της ευρωζώνης.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.

«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στουρνάρας: “Ο Ντράγκι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit και τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών”

“Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης” ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε χαιρετισμό του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στις 26 Ιουλίου 2012, με την ιστορική φράση του, “Η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ », μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Έκτατε, όπως συμπλήρωσε, ο Μάριο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα η οποία έφερε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για τη διάσωση το ευρώ

“Κυβέρνησε το σκάφος της ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, αναζητώντας πάντοτε συναίνεση, συναισθηματική νοημοσύνη και, τέλος, με μεγάλη αποφασιστικότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήρε τη συμβολή του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit και τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι.

Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις