Πολιτική

Την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος ανδρών – γυναικών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ατζέντα για την ισότητα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, με πιο πιεστική την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ένα ζήτημα που μαστίζει τα κράτη σε όλη την Ευρώπη. Το στόχο της μείωσης του μισθολογικού χάσματος ανδρών – γυναικών έθεσε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Bloomberg,

Μέρος της λύσης του προβλήματος της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και επίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι 84,4%, κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 85,2%, η χώρα υπολείπεται πολύ περισσότερο για τις γυναίκες, με μόνο 67,2% να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Αυτό την κατατάσσει στις τρεις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε αυτό το μέτρο.

«Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οικογενειακή ισορροπία και την ενθάρρυνση των γυναικών να εργάζονται και να αισθάνονται άνετα ότι τα παιδιά θα φροντίζονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι μέρος της λύσης θα αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση μιας εφάπαξ πληρωμής σε μετρητά για κάθε παιδί που γεννιέται -μια προσπάθεια επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε αυτό το επίδομα στις αρχές του 2024, ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2019, από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται σε μια οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη πρόσφατα δήλωσε πως μέχρι το 2026, θα ενσωματώσει κοινοτική οδηγία η κυβέρνηση για τη μισθολογική εξίσωση ανδρών – γυναικών.

Η οδηγία πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 7 Ιουνίου 2026. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει επίσης να ισχύουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει σε μεγάλο βαθμό παραμείνει στάσιμο την τελευταία δεκαετία.

Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025 αποτελεί τη βάση των εργασιών της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και καθορίζει τους στόχους της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής διαφάνειας και των βασικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αρχή της ισότητας της αμοιβής κατοχυρώνεται στο άρθρο 157 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την «εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Επαφές Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση του GSI
Η είσοδος της γαλλικής Meridiam στο GSI και η πολιτική βούληση Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισιού - «Η Ελλάδα θα κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την πλήρη και ανεμπόδιστη υλοποίηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Μακρόν, Χριστοδουλίιδης, Μητσοτάκης
13
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους»
Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον ακαδημαϊκό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών - Οι αναφορές στο έργο, τη δημόσια παρουσία και την πνευματική παρακαταθήκη του
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Ο «καθαρός δρόμος» της Δούρου προς τη ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της διαγραφής της Κασιμάτη και το τελεσίγραφο στη Γεροβασίλη
Με δέκα βουλευτές πλέον η Κουμουνδούρου, η πρόεδρος της ΚΟ ποντάρει στο «ξεκαθάρισμα» πριν από τη Θεσσαλονίκη και προαναγγέλλει επιστροφές - Το ορόσημο της 24ης Αυγούστου
Γεροβασίλη, Δούρου, Κασιμάτη 22
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 44
Κατσαφάδος από Σαλαμίνα: Προτεραιότητα η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες
Στο νησί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Περίπου 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης - Στο Πυροσβεστικό Σώμα η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών
Κατσαφάδος Σαλαμίνα