Πολιτική

Την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος ανδρών – γυναικών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ατζέντα για την ισότητα επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, με πιο πιεστική την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ένα ζήτημα που μαστίζει τα κράτη σε όλη την Ευρώπη. Το στόχο της μείωσης του μισθολογικού χάσματος ανδρών – γυναικών έθεσε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Bloomberg,

Μέρος της λύσης του προβλήματος της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και επίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι 84,4%, κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 85,2%, η χώρα υπολείπεται πολύ περισσότερο για τις γυναίκες, με μόνο 67,2% να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Αυτό την κατατάσσει στις τρεις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε αυτό το μέτρο.

«Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οικογενειακή ισορροπία και την ενθάρρυνση των γυναικών να εργάζονται και να αισθάνονται άνετα ότι τα παιδιά θα φροντίζονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι μέρος της λύσης θα αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση μιας εφάπαξ πληρωμής σε μετρητά για κάθε παιδί που γεννιέται -μια προσπάθεια επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε αυτό το επίδομα στις αρχές του 2024, ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2019, από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται σε μια οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη πρόσφατα δήλωσε πως μέχρι το 2026, θα ενσωματώσει κοινοτική οδηγία η κυβέρνηση για τη μισθολογική εξίσωση ανδρών – γυναικών.

Η οδηγία πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 7 Ιουνίου 2026. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει επίσης να ισχύουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει σε μεγάλο βαθμό παραμείνει στάσιμο την τελευταία δεκαετία.

Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025 αποτελεί τη βάση των εργασιών της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και καθορίζει τους στόχους της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής διαφάνειας και των βασικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αρχή της ισότητας της αμοιβής κατοχυρώνεται στο άρθρο 157 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την «εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το ΠΑΣΟΚ «σαρώνει» την Κρήτη: «Πράσινη απόβαση» πριν από τη μεγάλη γιορτή στο Ηράκλειο για τα 52α γενέθλια του κόμματος
Με κεντρικό σύνθημα «ΠΑΣΟΚ τώρα», στην ομιλία του την 3η Σεπτέμβρη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξει κανείς το ΠΑΣΟΚ σήμερα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Επίθεση Γεωργιάδη κατά Σαμαρά: «Πάντα πίστευα ότι οι εμφύλιοι πόλεμοι οδηγούν σε αίσχη και παραλογισμούς»
«Η αναφορά Τσιούτσια ότι ο Μητσοτάκης άλλαξε τον χαρακτήρα της ΝΔ, προσβάλει τον Σαμαρά, ο οποίος ενέταξε στο κόμμα και εμένα, τον Βορίδη και τον Πλεύρη» λέει ο υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης 6
ΕΛ.Α.Σ: Στήνει οργανωτικό δίκτυο σε όλη τη χώρα – Οι συντονιστές των Περιφερειών και η νέα δομή, όλα τα ονόματα
Η Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ενέκρινε τη συγκρότηση του Οργανωτικού Γραφείου και τον επιμερισμό των τομέων ευθύνης - Ολοκληρώθηκε ο «χάρτης» των περιφερειακών συντονιστών - Στόχος η οργανωτική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και η διαρκής επαφή με την κοινωνία
Αλέξης Τσίπρας 38
Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα χρωστούμενο λιγότερο» – «Ολοκληρώθηκε η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας»
Στο τέλος του 2026 διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη - Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του για χαμηλότερες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Κυριάκος Μητσοτάκης 203