Πολιτική

Την αθώωση Διώτη για την Λίστα Λαγκάρντ προτείνει η εισαγγελέας– Το σκεπτικό της απόφασης

Την αθώωση του πρώην επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε, Ιωάννη Διώτη για την λίστα Λαγκάρντ, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η εισαγγελέας στην αγόρευση της επεσήμανε πως δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι ενέργειες του Ιωάννη Διώτη είχαν δόλο ενώ επισήμανε ότι ουσιαστικά ήταν εκείνος που διέσωσε τα τα 2.059 αρχεία, από τη στιγμή που αντέγραψε το usb και το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών, Βαγγ. Βενιζέλο. Όπως τόνισε η εισαγγελέας από αυτή τη κίνηση αναιρείται ο δόλος του.

Επιπλέον, επεσήμανε πως από τις ενέργειες ή παραλείψεις του κατηγορούμενου δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού “στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας”, πορσθέτοντας ότι “παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία” που περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως υποστήριξε πάντως, ούτε το αδίκημα σε απόπειρα θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιωάννη Διώτη.

Κατά την εισήγηση, επισημάνθηκε πως “δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. “Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο” επισήμανε επίσης η εισαγγελέας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 24 Οκτώβρη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Ρούμπιο: Στο επίκεντρο ο 6ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου στην Αθήνα
Επιβεβαιώθηκε το «εξαιρετικό επίπεδο» των σχέσεων Αθήνας–Ουάσιγκτον από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Γάζα
Μάρκο Ρούμπιο και Ντόναλντ Τραμπ
Μητσοτάκης: Γνωρίζω τις δυσκολίες λόγω ακρίβειας, κανένα μέτρο ελάφρυνσης δεν αρκεί, μέχρι και δύο μισθούς αύξηση το χρόνο από τις φοροελαφρύνσεις
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, επίσης, ότι είχε προαναγγείλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από την ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο
Κυριάκος Μητσοτάκης
8
Μήνυση Κωνσταντοπούλου κατά Γεωργίαδη: ««Πλέον θα απαντώ μόνο στην αρχηγό σας, την Καρυστιανού» λέει ο υπουργός Υγείας
Αφορμή στάθηκε η ομιλία του υπουργού Υγείας στη Βουλή στις... 29 Οκτωβρίου 2025, στην οποία είχε χαρακτηρίσει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας «απαίσια γυναίκα»
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου