Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση για το πάγωμα της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

άσυλο Πρωτοδικείο
Φωτογραφία Eurokinissi

Παράταση έως, τουλάχιστον, τη Δευτέρα (08.01.2018) πήρε η απόφαση για το αν θα “παγώσει” ή όχι η διαδικασία για να δοθεί άσυλο στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που έφτασε στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Από την ερχόμενη Δευτέρα (08.01.2018) αναμένεται -τελικά- η έκδοση της απόφασης επί του αιτήματος της κυβέρνησης για χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» προς το παρόν την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερου ο οποίος με άλλους επτά κατέφθασε στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσδιοριστεί και η συζήτηση επί του αιτήματος αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου.

Η ακρόαση ενώπιον της προέδρου του Θ’ τμήματος του Διοικητικού Εφετείου, Ευγενίας Μυλωνοπούλου του αιτήματος προσωρινής αναστολής ισχύος της απόφασης να δοθεί άσυλο σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς έγινε σήμερα (05.01.2018).

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η πλευρά του Τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

«Να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία»

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρα των νομικών παραστατών του υπουργείου υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικες σχέσεις.

Αντίθετα, από την πλευρά του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος δεν παραστάθηκε στη διαδικασία, τονίσθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πληρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρωπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασάνιστηριων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής του Δημοσίου θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις