Πολιτική

Το δηκτικό σχόλιο Μητσοτάκη για την απουσία Σαμαρά στην παρουσίαση βιβλίου του Στυλιανίδη, η χειραψία με Καραμανλή και τα «πηγαδάκια»

Επρόκειτο για ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να ανταποκριθεί στην επαναπροσέγγιση που έχει επιχειρηθεί
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην παραστεί τελικά στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη, επισημοποίησε το «χάσμα» στις σχέσεις του με τη ΝΔ.

Στα «πηγαδάκια», στο Ωδείο Αθηνών, «γαλάζια» στελέχη εκτιμούσαν ότι ουσιαστικά επρόκειτο για ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να ανταποκριθεί στην επαναπροσέγγιση που έχει επιχειρηθεί από πολλές πλευρές του κόμματος, και ότι η δημιουργία νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Με μια λακωνική φράση σχολίασε την απουσία του πρώην πρωθυπουργού ο Κ. Μητσοτάκης: «Όπως βλέπετε η ΝΔ είναι στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης εν συνόλω!» δήλωσε στους δημοσιογράφους, υπονοώντας ότι το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη για την τεχνητή νοημοσύνη έδωσε σύσσωμο το κόμμα. Με μία διασταλτική ερμηνεία, το μήνυμα ήταν ότι όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση δεν ανήκουν στη «γαλάζια» παράταξη, όπως ο διαγραφείς, ανεξάρτητος σήμερα, βουλευτής Αντώνης Σαμαράς.

Κάποιοι μάλιστα από τους παριστάμενους στην εκδήλωση εκτιμούσαν ότι η απουσία του Α. Σαμαρά ίσως να συνδέεται και με δημοσιεύματα χθες, που μιλούσαν για πιθανό χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση, που τελικά μάλλον αποφασίστηκε στο παρά πέντε: «Σταματώ εδώ, γιατί μπήκα λίγο “εμβόλιμος” στην παρουσίαση» δήλωσε στην ιδιαίτερα σύντομη ομιλία του.

Α. Σαμαράς: «Προσωπική επιλογή»

«Ήταν προσωπική επιλογή» δήλωναν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός εύχεται κάθε επιτυχία στο βιβλίο του κ. Στυλιανίδη.

Εν αναμονή της ομιλίας Καραμανλή σε μία εβδομάδα

Αντίθετα, στην εκδήλωση του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει στενές πολιτικές σχέσεις με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Μάλιστα, είχε και χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ομιλία του κ. Καραμανλή, στις 15 Οκτωβρίου, στην Παλιά Βουλή, σε εκδήλωση για την Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής και εξελέγη στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του.

Ο κ. Καραμανλής σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του έχει μιλήσει ανοιχτά για ενστάσεις του για πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, ασκώντας σκληρή κριτική.

Η τελευταία δημόσια παρέμβαση Καραμανλή ήταν στο Πολεμικό Μουσείο, στο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού, τον περασμένο Ιούνιο, όπου είχε εξαπολύσει μύδρους για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει «τον σοβαρό κίνδυνο, σταδιακά, βήμα – βήμα, να περιέλθει η χώρα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρίας έναντι της Τουρκίας».

Ακολούθησε η αιχμηρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε από την πλευρά του αιχμές για την εξωτερική πολιτική επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, κάνοντας λόγο για «μακάρια ακινησία».

O γρίφος

Οι σχέσεις του κ. Καραμανλή με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν στενές, ωστόσο «γαλάζια» στελέχη αναγνώριζαν με νόημα ότι το όνομα «Καραμανλής» είναι συνυφασμένο με την δεξιά παράταξη, αν και αρκετοί ομονοούν ότι παραμένει γρίφος αν θα στήριζε «έστω σιωπηλά» την ίδρυση νέου κόμματος, από τον έτερο πρώην πρωθυπουργό.

Η τελευταία φορά που οι κύριοι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς βρέθηκαν και οι τρεις μαζί σε πολιτικό περιβάλλον, ήταν στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, πέρυσι τον Νοέμβριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: «Η είσοδος στη Βουλή είναι μόνο η αρχή, στόχος να έρθει ο λαός στην εξουσία»
Η πρόεδρος του κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» προανήγγειλε έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων σε βάθος 15ετίας, κατάργηση της πολιτικής ασυλίας και παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη, την ακρίβεια και τη φορολογία
Μαρία Καρυστιανού 10
Κυριάκος Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: Δωρεάν ηλεκτρικά οχήματα για όλους και νέοι σταθμοί φόρτισης στο νησί
Από το επιτηρητικό φυλάκιο, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ασφάλειας και αποτροπής, ευχαριστώντας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν «24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο»
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αγαθονήσι
7
Μυρτώ Κοροβέση: Το παρασκήνιο της αποχώρησης από τους Δημοκράτες του Κασσελάκη – Η ερώτηση προς τον Πιερρακάκη που δεν κατέθεσε
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση που σχετιζόταν με την πρόσληψη της συζύγου του Νικόλα Φαραντούρη βρέθηκε στο επίκεντρο της διαφωνίας
Στη παράσταση "Vaginahood" ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης. Η παράσταση δημιουργήθηκε πάνω σε μια ιδέα της Ζέτας Δούκα και της Δώρας Χρυσικού. Μαζί τους η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Σόφη Ζαννίνου, 'Άννα Κουρουπού και ο μουσικός Χάρης Μπότσης.  Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025  (ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κεφαλά και Καζαμίας βιντεοσκοπούσαν τις κληρώσεις για τα Δικαστικά Συμβούλια των Τεμπών – «Ελάτε πιο κοντά», τους είπε η Γεροβασίλη
Η κίνηση των δύο βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας κρίθηκε, πάντως, άνευ ουσίας, καθώς η συνεδρίαση μεταδιδόταν απευθείας από το Κανάλι της Βουλής
Κεφαλά και Καζαμίας, Πλεύση Ελευθερίας 6
Πλεύρης κατά Κυριαζίδη για την επίθεση στην Κωνσταντοπούλου: «Αυτό δεν λέγεται σε καμία γυναίκα»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποδοκίμασε τον «γαλάζιο» βουλευτή για την επαναφορά της επίμαχης αναφοράς προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, την ώρα που ο κ. Κυριαζίδης παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας μετά τον νέο σάλο στη Βουλή
Δημήτρης Κυριαζίδης, ΝΔ
6
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: Η τρομοκρατική βία δεν είναι πολιτική πράξη, οι έρευνες θα συνεχιστούν
«Στη Δημοκρατία η πολιτική διαφωνία είναι ελεύθερη, ακόμη και όταν είναι σκληρή. Η βία, όμως, δεν είναι άποψη» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Η Έλενα Ακρίτα «τρολάρει» το ΠΑΣΟΚ για τη μεταγραφή του Μιχάλη Χουρδάκη – «Προσφέρει φιλόξενη στέγη σε γυρολόγους βουλευτές»
«Να διαβεβαιώσουμε το ΠΑΣΟΚ ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική να κερδίσει τη ΝΔ με μια ψήφο διαφορά. Μπορεί και με δύο» γράφει με καυστική διάθεση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Έλενα Ακρίτα 8
Αλέξης Τσίπρας: Το παρασκήνιο και οι συμβολισμοί στην εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης που έδωσαν το παρών
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στους αυτοδιοικητικούς κύκλους, υπήρξαν παρεμβάσεις και πιέσεις προς αιρετούς που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφύγουν την παρουσία τους στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση