Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Το ευρωπαϊκό “προξενιό” Τσίπρα – Γεννηματά και η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Το ευρωπαϊκό “προξενιό” Τσίπρα – Γεννηματά και η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Οι ευρωπαϊκές επαφές του πρωθυπουργού επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ εν όψη των Ευρωεκλογών  καθώς οι Ευρωσοσιαλιστικές φλερτάρουν έντονα με την ιδέα ενός  πολιτικού προξενιού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα τα δυο κόμματα μπορεί να βρίσκονται στα χαρακώματα στην Ευρώπη όμως με την αύξηση των συντηρητικών και ακραίων δεξιών κομμάτων μοιάζει να είναι αδιανόητο ότι οι αρχηγοί δύο κομμάτων που κινούνται από το κέντρο και αριστερότερα δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν.

Η αναφορά πάντως του πρωθυπουργού στο τέλος της ομιλίας του στην Ευρωβουλή, πως «όλες οι προοδευτικές, οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας», δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις οποίες εντάσεις ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι έτοιμος να κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να βρεθούν στην ίδια πολιτική μεριά.

Η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός την συγκεκριμένη στιγμή μάλλον δεν έχει σοβαρές προοπτικές καθώς η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από το στενό μαρκάρισμα που κάνουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στον Αλέξη Τσίπρα θεωρώντας ότι στο πρόσωπο του έχουν βρει τον πολιτικό που θα συσπειρώσει την κεντροαριστερά στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών –Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας στην Ευρωβουλή επιτέθηκε στο ΕΛΚ για την λιτότητα που επέβαλαν οι δεξιές παρατάξεις, ενώ συντάχθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με λίγα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρίσκει διαρκώς μπροστά της τον Αλέξη Τσίπρα την στιγμή που η ίδια θα ήθελε να διαδραματίσει μέσα στην σοσιαλιστική ομάδα έναν σημαντικό ρόλο –καθώς προέρχεται από μια χώρα που τα σχέδια λιτότητας εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την φυσική παρουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη μετέχει πάντως στην δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου που στόχο θα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ευρωεκλογές αλλάζοντας μάλιστα την σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η προοδευτική συμμαχία «Progressive Focus», αποτελείται από μια ευρεία συσπείρωση ευρωβουλευτών της Αριστεράς και προοδευτικών ευρωβουλευτών από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις