Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το Μαξίμου υποβαθμίζει τη σύσκεψη του Washington Group για το χρέος

Το Μαξίμου υποβαθμίζει τη σύσκεψη του Washington Group για το χρέος

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο την Παρασκευή ανάμεσα στους υπουργούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, προχωρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία άτυπη ομάδα, το Washington Group που λειτουργεί πολύ καιρό τώρα και θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς, Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουνπως δεν πρόκειται καθόλου για έκτακτη σύσκεψη και πως θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και άρα “είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος”.

Η είδηση αυτή αποκαλύφθηκε από την Sueddeutsche Ζeitung με δημοσίευμά της αναφέροντας ωστόσο πως σε αυτή τη συνάντηση θα μετέχει και η Ολλανδία, κάτι που δεν αναφέρθηκε από κύκλους του Μαξίμου.

Σε αυτή τη συνάντηση όπως αποκαλύπτει το γερμανικό μέσο δεν θα μετέχει η Ελλάδα, κάτι που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς ξένοι υπουργοί θα συζητήσουν για το ελληνικό χρέος, χωρίς καμία συμμετοχή της ενδιαφερόμενης χώρας.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έτσι ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για το χρέος φαίνεται πως είναι στον αέρα κι αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ παραμένει αντίθετο και δεν έχει μόνο διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ακόμα και με την ΕΚΤ και την Κομισιόν σχετικά με τους στόχους στην Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο δεν πιστεύουν πως θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και επισημαίνουν με νόημα πως αυτό θα γίνει μόνο εάν λάβει πολιτικές αποφάσεις ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα όμως που οι διαπραγματεύσεις γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς, το MNI υποστηρίζει πως η Κομισιόν ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο, Plan B δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM θα μπορέσουν να περικόπουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το ΔΝΤ έτσι ώστε να μετέχει το ΔΝΤ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε