Πολιτική

Το μεγάλο πρόβλημα του Αλέξη

Αλέξη, θα σου θυμίσω μία φράση του Μπίσμαρκ «η εμπιστοσύνη είναι ένα ευαίσθητο λουλούδι. Οταν καταστραφεί, χρειάζεται χρόνο να επανέλθει». Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά σου σήμερα, αυτό θα αντιμετωπίσεις και στην περίπτωση που γίνεις πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ποιες είναι οι αιτίες; Πολλές. Σήμερα το πρόβλημα πηγάζει από την πολυφωνία των στελεχών σου. Μπορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, αλλά η Ραχήλ Μακρή, ο Ησυχος, ο Στρατούλης, ο Μητρόπουλος και άλλοι δίνουν ρεσιτάλ που σου χαλούν τον ύπνο και σε υποχρεώνουν σε διαρκείς διορθώσεις των θέσεων και στην ουσία στην επαναφορά τους στην τάξη. Είναι ο πρώτος και κύριος λόγος.

Η αλλαγή θέσεων, η ασάφεια για μεγάλα ζητήματα (εσύ μπορεί να λες πως δεν υπάρχει ασάφεια, αλλά δυστυχώς, οι άλλοι δεν έχουν πειστεί) ροκανίζουν το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό σου.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις που κάνεις θα έλεγα πως διακρίνονται από σχετικό πραγματισμό και στρογγύλεμα των αιχμηρών σημείων. Κατά τη γνώμη μου επικοινωνιακά πολύ καλά κάνεις. Όμως πείθεις αυτούς που θέλεις σήμερα να πείσεις και αύριο αν είσαι πρωθυπουργός θα πείθεις τους συνομιλητές σου; Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους πολίτες, τις αγορές (όσοι από τους οπαδούς σου βλακωδώς ή και στελέχη σου λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη τις αγορές, ας το ξανασκεφτούν, γιατί μόνο η Αλβανία του Χότζα δεν τις είχε και είδαμε την προκοπή της) και τους ηγέτες των άλλων χωρών;

Όπως πολύ μεγάλο ερωτηματικό είναι το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσεις αν σχηματίσεις κυβέρνηση.

Το μόνο ξεκάθαρο ως τώρα είναι πως θα καταργήσεις τον ΕΝΦΙΑ και τολμώ να πω πως είναι σωστό μέτρο από τη στιγμή που θα βρεις τα χρήματα από άλλες πηγές.

Όμως, τι θα γίνει με τη φορολογία της μεγάλης περιουσίας (σημειωτέον ότι την εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ), ποιο θα είναι το ύψος του αφορολόγητου, ποιοι οι συντελεστές φορολογίας, ποιες οι απαλλαγές για οικογένειες με παιδιά; Όλα αυτά χρειάζονται διευκρινίσεις τώρα, αλλιώς το θέμα της εμπιστοσύνης επανέρχεται.

Τι θα κάνεις Αλέξη με τη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών; Δεν γνωρίζουμε.

Πως θα αντιμετωπίσεις Αλέξη τη φορολογία των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις; Αν βάλεις υψηλή φορολογία, όπως κάποια στελέχη σου θέλουν και διακηρύσσουν θα δούμε τις επιχειρήσεις να μεταναστεύουν. Η Βουλγαρία δίπλα είναι. Αν και ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό θα σου το υπενθυμίσω. Σημαίνει ανεργία, σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας, σημαίνει απώλεια φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο, σημαίνει λιγότερα χρήματα στα ταμεία.

Οσον αφορά στις επενδύσεις, το γνωρίζεις πολύ καλά ότι εξαρτώνται από το κλίμα. Τι θα κάνεις για να δημιουργήσεις ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον; Τι θα κάνεις για να προσελκύσεις ξένους επενδυτές; Γιατί χωρίς αυτούς και με άδεια ταμεία επενδύσεις γιοκ.

Το γνωρίζεις πολύ καλά ότι σήμερα τέσσερις είναι οι πηγές των κεφαλαίων για επενδύσεις: Τα κεφάλαια του Δημοσίου (τα οποία είναι μηδενικά), τα κεφάλαια των Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών, τα κεφάλαια ξένων επενδυτών τα οποία είναι άφθονα και τα κονδύλια από τα κοινοτικά προγράμματα.

Πως θα αντιμετωπίσεις Αλέξη το γρίφο των επενδύσεων είναι από τα κεντρικά ερωτήματα. Γιατί από αυτές εξαρτώνται η ανάπτυξη, τα έσοδα του Δημοσίου, η μείωση της ανεργίας, τα έσοδα των ταμείων και αν θέλεις σε τελική ανάλυση η ισχύς της φωνής της Ελλάδας στο εξωτερικό, η αξιοπρέπειά της και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Ισχυρή Ελλάδα προϋποθέτει και απαιτεί ισχυρή οικονομία.

Και πριν τελειώσω Αλέξη θα σου ξαναθυμίσω τον Μπίσμαρκ και τη ρήση για την εμπιστοσύνη. Γιατί εν κατακλείδι αυτό είναι το πρόβλημα που έχεις με τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ πολίτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Πόλεμος» ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ: Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει η Παπαδοπούλου κατά του Κωνσταντόπουλου – «Ούτε βήμα πίσω»
Νέα ανάρτηση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ μετά την καταγγελία για εξύβριση και εκφοβισμό - Αιχμές προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη
Άννα Παπαδοπούλου, ΕΛΑΣ 13
Μπακογιάννης κατά Δούκα για τη Γκράβα: «Εμφανίζεται στις κάμερες στα εύκολα και εξαφανίζεται στα δύσκολα»
Σκληρή ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των μαθητών, τις καθυστερήσεις στους ελέγχους και την αναστολή λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος
Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο στόχαστρο της WSJ: Πίεζε δωρητή να της καταθέσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της – Η στήριξη Ρούμπιο και τα ερωτήματα
Η Χριστίνα Κοραή, μιλώντας στο Live News, σχολίασε το νέο δημοσίευμα – Η απουσία προσωπικής απάντησης της πρέσβειρας και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ το ΠΑΣΟΚ μετά την καταγγελία Παπαδοπούλου: «Με αποκάλεσε σκουπίδι» – Ζητά τη διαγραφή Κωνσταντόπουλου
Το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχεται τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης και υποστηρίζει ότι ζήτησε συγγνώμη - «Αναγνωρίζω το λάθος μου», «Εργαλειοποιεί το περιστατικό»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Κάνει τη στεγαστική κρίση μπίζνα για τους μεγαλοεργολάβους» – «Θα πληρώσετε την αλαζονεία σας στις εκλογές»
Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Οι τροπολογίες για μείωση ΦΠΑ στα μικρά νησιά και ενίσχυση των αλιέων
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
9
Νέα επίθεση Σαμαρά μέσω Τσιούτσια: «Ιδεολογική μετάλλαξη» στη ΝΔ – «Ο κόσμος πιέζει για πολιτικές πρωτοβουλίες»
Αιχμές κατά Μητσοτάκη για την οικονομία, την Κάσο και την «παρακμή» της χώρας - «Αντί να αποπεμφθεί ο Γεραπετρίτης, διαγράφηκε ο Σαμαράς» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος
Αντώνης Σαμαράς
16