Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν από τη ΔΕΘ και η ατζέντα της συνάντησης – Στις ΗΠΑ αύριο ο Πρωθυπουργός

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν από τη ΔΕΘ και η ατζέντα της συνάντησης – Στις ΗΠΑ αύριο ο Πρωθυπουργός

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

«Το βασικό ζητούμενο με την Τουρκία είναι να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τη μόνη διαφορά μας που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά.

«Σαράντα χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό. Δεν είμαι αφελής και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οφείλω, όμως, να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας…» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Αλλά και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, διότι πολύ απλά θα καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως «στα κόκκινα» και στην ένταση την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι η Τουρκία, για πολλούς λόγους, «αυτή τη εποχή έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ».

Την Τετάρτη το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μητσοτάκης και Ερντογάν κάθονται ξανά στο ίδιο τραπέζι σε δύο ημέρες, στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο Τρίτη για τις ΗΠΑ, για την 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματιστεί και το τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τις 18 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε για την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων και της ανάγκης ο κ. Μητσοτάκης να βρίσκεται στην Ελλάδα για τον συντονισμό στη διαχείριση της κρίσης.

Στην ατζέντα ο οδικός χάρτης των επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Τ. Ερντογάν έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαν μετά την επανεκλογή τους, τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Άγκυρα.

Τώρα οι δύο ηγέτες πιάνουν το νήμα από εκεί που τον άφησαν οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν. Συνεχίζουν τις συνομιλίες επί του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε, για τις επόμενες επαφών των δύο χωρών, και ο οποίος εστιάζει σε τρεις άξονες: πολιτικός διάλογος, επανέναρξη των Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), «θετική ατζέντα» (σύσφιξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων).

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ο.Η.Ε..

Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Η επιδίωξη της Αθήνας

Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα… Και σε επίπεδο ηγετών, με το… «Μητσοτάκης γιοκ» να ανήκει στο παρελθόν, και σε επίπεδο υπουργών.

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η επιδίωξη είναι να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πλευρά της ‘Άγκυρας, «κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, όπως είχε πει πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης,

Οι πρόσφατες πλημμύρες και η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της ομιλίας στον ΟΗΕ

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης – ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιπτώσεις της είναι ήδη πραγματικότητα, αναμένεται να τονίσει, κάνοντας ειδική αναφορά, στην εκδήλωση τους αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, όπως θα τονίσει.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ, ενώ θα έχει και συναντήσει με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις