Πολιτική

Το Μνημόνιο απέτυχε – Πάμε σε τελική οικονομική και… πολιτική λύση

Οι επικριτές και όσοι αμφισβητούσαν εξαρχής την αποτελεσματικότητα του μνημονίου δικαιώνονται.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το επιβεβαιώνει η «μυστική σύσκεψη» του Λουξεμβούργου καθώς στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε και εξετάστηκε το ελληνικό πρόβλημα και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους, αφού η μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου δεν πείθει τους ευρωπάιους εταίρους, το ΔΝΤ και τις αδίστακτες αγορές, που ετοιμάζονται να δείξουν «κίτρινη κάρτα»

Το Bατερλό σε Βρυξέλλες και Αθήνα όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση της μυστικής σύσκεψης στο Λουξεμβούργο, καθώς συνέπεσε και με το… «προβοκατόρικο» σενάριο που διακινήθηκε από την ιστοσελίδα του κατά τα άλλα έγκυρου γερμανικού περιοδικού SPIEGEL περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ίσως έχει μικρή σημασία, αν και οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν εκτός και κυρίως πλέον εντός Ελλάδας όπως λένε από την κυβέρνηση!

Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι στις 16 και 17 Μαϊου στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των «16» και «27» θα συζητηθεί η «τελική λύση» για την Ελλάδα, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Παρα τη νέα διαφαινόμενη κόντρα μεταξύ Βερολίνου – ΕΚΤ το «καλό σενάριο» που βρίσκεται στα σχαριά για την Ελλάδα προβλέπει μια λύση πακέτο, που περιλαμβάνει:

1.Επιμήκυνση του συνολικού χρέους των 340 δισ. ευρώ

2. Νέο δάνειο, που ίσως σημαίνει νέο μνημόνιο για τη διετία 2012-2014, ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς η έξοδος στις αγορές το 2012 εκτιμάται ως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.

Ολα αυτά με αντάλλαγμα ένα σκληρό «οδικό χάρτη» ή μεσόπροθεσμό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όχι τυχαία μετατέθηκε η κατάθέση του στη Βουλή μια εβδόμαδα αργότερα, προκειμένου τροικα, EUROGROUP και ECOFIN, να έχουν θέσει τους αυστηρούς όρους του για να ικανοποιηθούν τα σημεία 1 και 2, και κυρίως το πρώτο.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασιμένος να προωθήσει, κόντρα στην «κακοφωνία» και τη «σεναριολογία» εντός και εκτός Ελλάδας, «ρηξίκελευθες και δίκαιες», όπως ισχυρίζεται, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Το πολιτικό συμπέρασμα από όλες τις τελευταίες εξελίξεις είνα ότι το σενάριο του ανασχηματισμού φαίνεται να μην αποτελεί πλέον λύση για το μέλλον της κυβέρνησης και κυρίως της χώρας, την ώρα μάλιστα που η συναίνεση ενόψει των νέων εξελίξεων που δρομολογούνται για τη ελληνική οικονομία είναι ζητούμενη τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νέο σενάριο κάνει λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με διακύβευμα τα σημεία 1 και 2, αλλά και τον οδικό χάρτη 2012-2015 με αντίπαλο δέος το ΖΑΠΠΕΙΟ 2 της ΝΔ. Έτσι ο ελληνικός λαός θα κληθεί με τη ψήφο του να δώσει την πολιτική λύση.

Ίσως μάλιστα η ψήφος του να επιβάλει την ανάγκη συναίνεσης, μη δίνοντας αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ, ώστε να σχηματισθεί μια «κυβέρνησης συνεργασίας», προκειμένου η χώρα να βγεί από την κρίση.

“Αγκάθι” τα δάνεια του 2012 – Θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας τα 27 δισ. παλαιότερων ομολόγων

Μπρούντερλε: Εξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ θα αποδυναμώσει την Ευρώπη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της αμερικανικής στρατηγικής – Το μήνυμα Ρούμπιο από την Αθήνα και η συνάντηση με Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενέργεια και τη συνδεσιμότητα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους ώστε να καταστεί σημείο εισόδου αμερικανικού LNG στην Ευρώπη
Μητσοτάκης και Ρούμπιο
Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ρούμπιο – Στο επίκεντρο άμυνα, ενέργεια και γεωπολιτικές εξελίξεις
Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία - Στην ατζέντα Ουκρανία, Ιράν, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειος
Μητσοτάκης και Ρούμπιο
Ο Μάρκο Ρούμπιο αποθέωσε την Ελλάδα στην ομιλία του στην Πνύκα: «Οι Έλληνες δεν διαμόρφωσαν απλώς την ιστορία, μας χάρισαν την ιστορία»
Σε μία παρέμβαση με έντονο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας ως την πρώτη ολοκληρωμένη έκφραση των χαρακτηριστικών που έμελλε να καθορίσουν τη Δύση: Την περιέργεια, το θάρρος, τη φιλοδοξία και ένα ανήσυχο πνεύμα εξερεύνησης και ανακάλυψης του αγνώστου
Mark Schiefelbein
10
Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι εδώ για να ενώσω την προοδευτική παράταξη» – Άνοιγμα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις
«Η κυβέρνηση που θα επιδιώξω να σχηματίσω, αν ο ελληνικός λαός με τιμήσει ξανά με την ψήφο του θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση, ριζοσπαστική με ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο»
Ο Αλέξης Τσίπρας 6