Πολιτική

Το νεκρό πνεύμα του Σένγκεν

Το 2000 η χώρα είχε την αξιοθαύμαστη τύχη να αποτελέσει μόλις το δέκατο μέλος της ζώνης ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν και λίγους μήνες μετά να ενταχθεί στην νομισματική ένωση.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εντελώς προνομιακή κατάσταση που θα μπορούσε να προοιωνίζεται μια αναπτυξιακή πορεία αν δεν την διαχειριζόταν ένα πολιτικό σύστημα σε καλπάζουσα παρακμή και μια κοινωνία τόσο δυσανάλογα ανώριμη να αντέξει τέτοιες μεταβολές , που μόνο ο στενός ευρωπαϊκός πυρήνας είχε ως τότε καρπωθεί .

Η τροχιά της οπισθοδρόμησης είναι συγκλονιστική και η αποκοπή της χώρας από το ευρωπαϊκό όλον των ανεμπόδιστων μετακινήσεων δεν αποτελεί ορατό ενδεχόμενο αλλά μια κατάσταση που θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων. Ήδη το πνεύμα του κεκτημένου Σένγεκν είναι νεκρό και το μόνο που θα γιγαντωθεί είναι οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι του για την αποθήκευση και διακράτηση δεδομένων , υποκειμένων και αντικειμένων .

Η ένταξη στη ζώνη (σύστημα πληροφοριών για την ακρίβεια ) Σένγκεν ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα την εποχή που συντελέστηκε για την Ελλάδα, δεδομένων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών (τεράστιο μήκος εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και έλλειψη χερσαίας επαφής με άλλη χώρα μέλος ). Ειδικά για όσους παρακολούθησαν δημοσιογραφικά επί χρόνια την εξέλιξη από το προσύμφωνο ένταξης επί κυβέρνησης Μητσοτάκη την ώρα που άνοιγαν οι πύλες της Αλβανίας και διαλυόταν ο ανατολικός κόσμος μέχρι την κύρωση της συνθήκης από την Βουλή το ’96 και την εφαρμογή της το 2000, η ταχύτητα και η ροπή της οπισθοδρόμησης είναι ανέλεγκτες .

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία , οι κλιμακούμενες φοβίες , η εναρμόνιση νομοθεσιών , οι ιστορικές εξελίξεις, η ανάπτυξη τεραστίων και διαρκώς αναβαθμιζόμενων βάσεων δεδομένων , οι διαρκείς εκσυγχρονισμοί ατομικών εγγράφων όπως ταυτότητες , διαβατήρια , διπλώματα , οι προστατευτικές δικλείδες για τα προσωπικά δεδομένα , ουσιαστικές και προσχηματικές ήταν οι όχθες που κύλησε και έδεσε το κεκτημένο . Και η παροχή του ή η άρνηση του αποτελούσε αποτελούσε εργαλείο πίεσης του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου που δεν μπορούσε πια να αντισταθεί στην διεύρυνση του. Ακόμη κι όταν άλλαξαν τα δεδομένα στον αραβικό κόσμο στην εγγύς ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, η Ευρώπη δεν είχε απαντήσεις παρά μόνο καθυστερημένα σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην διακίνηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων που τώρα την σαρώνουν .

Πριν από αρκετούς μήνες ο νυν πρωθυπουργός έλεγε και τι έγινε αν βγούμε από την συνθήκη Σένγκεν και πως θα κατευόδωνε προς την Ευρώπη όσους έμπαιναν στην χώρα . Πριν από λίγους μήνες ο συνεταιριστής του στην κυβέρνηση έλεγε πως υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο για να μην μας βγάλουν όχι μόνο από την Ευρωζώνη αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μείνει η χώρα να παλεύει μόνη με την απέλπιδα Συριακή και Αφρασιατική απόβαση . Ακόμη κι αν ήταν σχέδιο της Ευρώπης να μετατρέψει ολόκληρη την χώρα σε ένα απέραντο hotspot για να επικαιροποιεί και να εμπλουτίζει τις ηλεκτρονικές αποθήκες του Σένγκεν , η κυβέρνηση δεν έπρεπε να την διευκολύνει όπως κάνει τώρα εδώ και ένα χρόνο.

Το πνεύμα του Σένγκεν δεδομένων των συνθηκών που ολοένα και θα χειροτερεύουν είναι πια νεκρό .Θα αναβιώσουν η γραφειοκρατία των πρώτων εποχών , οι φόβοι του μεσοδιαστήματος και θα κλιμακωθεί η υστερία του τελευταίου καιρού . Αυτή που σύντομα θα οδηγήσει το σύστημα στην τρίτη αναβάθμιση της αποθήκης δεδομένων με εκατομμύρια καταχωρήσεις καταζητουμένων , υπόπτων , παρακολουθουμένων μετά την δεύτερη που έγινε το 2007 ύστερα από τα γεγονότα της Μαδρίτης και του Λονδίνου .

Ο ρόλος της χώρας στο τοπίο αυτό μοιάζει προδιαγεγραμμένος . Θα παραμείνει μέλος της συνθήκης την οποία οποιοσδήποτε συμμετέχων θα αίρει μονομερώς οποτεδήποτε επικαλούμενος λόγους ασφαλείας . Αρκεί να μας το κάνουν 5-6 χώρες για λίγους μήνες και νόημα δεν θα έχει εμείς να κάνουμε αντίποινα δυσκολεύοντας τις ροές του βασικού προσδόκιμου εισοδήματος από τον τουρισμό. Που έτσι κι αλλιώς θα υπονομεύονται από την κατάσταση συσσώρευσης την οποία η Τουρκία δεν έχει καμιά διάθεση να ανακόψει παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο – Ο γεωπολιτικός συμβολισμός της επίσκεψης και οι αντιδράσεις στην Άγκυρα
Διεθνές Δίκαιο, αμυντική θωράκιση και θαλάσσιες ζώνες στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας - Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους και τουρκικά MME μιλούν για «μήνυμα από απόσταση 2 χιλιομέτρων»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων – Χαμόγελα, selfies και «high five» με μαθητές 
Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους ανανεωμένους χώρους του σχολείου βλέποντας τις εργασίες και τις βελτιώσεις που έχουν υλοποιηθεί τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στους χώρους υγιεινής
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων 2026 17
Η ΕΛ.Α.Σ. μετά τη ΔΕΘ περνά στη δεύτερη φάση: Οικονομία, ψηφοδέλτια και κάλπη στο προσκήνιο
Με την ΕΛ.Α.Σ. στη δεύτερη θέση, ο πρώην πρωθυπουργός περνά από τις εξαγγελίες στην οργανωτική και εκλογική προετοιμασία - Η μάχη της αξιοπιστίας, τα ψηφοδέλτια και η δύσκολη σχέση με το ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 11
Πώς «διαβάζει» το Μέγαρο Μαξίμου τη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ – Πού ποντάρει για υψηλές «πτήσεις» στην κάλπη
Τα στελέχη της κυβέρνησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα για το ότι η απήχηση θα μεγαλώσει όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Κυριάκος Μητσοτάκης 22
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης για το δείπνο της UNESCO – Καλεσμένη και η Άννα Βίσση
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσία της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη σημαντική εκδήλωση της UNESCO
(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 38