Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Άγριο” παζάρι – Το “όχι” της κυβέρνησης στην πώληση των “κόκκινων” δανείων – Αλλαγές στις 100 δόσεις και τη μετενέργεια – “Λευκός” καπνός την Τρίτη

“Άγριο” παζάρι – Το “όχι” της κυβέρνησης  στην πώληση των “κόκκινων” δανείων – Αλλαγές στις 100 δόσεις και τη μετενέργεια – “Λευκός” καπνός την Τρίτη

– Σπριντ από την κυβέρνηση για να “κλειδώσει” η συμφωνία και να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας
– Η ελληνική πλευρά λέει “όχι” στην πώληση των “κόκκινων” δανείων σε ειδικά funds
– Το κουαρτέτο απαιτεί να επανέλθει η μετενέργεια στους τρεις μήνες από τους έξι που ισχύει σήμερα
– Για τις 100 δόσεις φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ


Προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταβάλει η ελληνική πλευρά. Η διαπραγματευτική ομάδα δουλεύει με ορίζοντα συμφωνίας Δευτέρα βράδυ, Τρίτη πρωί ώστε να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, διαμηνύουν πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το ραντεβού Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους επικεφαλής των τριών θεσμών.

“Κόκκινα” δάνεια

Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να βρεθεί λύση στα αγκάθια που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση. Ως μεγαλύτερο εμφανίζεται αυτό των κόκκινων δανείων. Αυτό γιατί η Αθήνα ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τον οποίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώληση κόκκινων δανείων από τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τα εργασιακά οι δανειστές πιέζουν ώστε η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις να πάει στους τρεις μήνες από τους έξι που ισχύει σήμερα.

Οι 100 δόσεις

Για τις 100 δόσεις φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ. Για τα ποσά κάτω από 5.000 ευρώ (αρχική οφειλή) μπαίνουν κριτήρια προκειμένου να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα: α) να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, β) να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ και γ) το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.  Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
Μια ακόμα αλλαγή αφορά σε μείωση αριθμού δόσεων για όσους έχουν συγκεκριμένο όριο εισοδήματος το οποίο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Οι δανειστές θέλουν επίσης, να μπει ρύθμιση που σε βγάζει εκτός 100 δόσεων για όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά απαντά ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.

ΦΠΑ. Το μοσχαρίσιο κρέας πάει στο 13% από 23% και σε «αντάλλαγμα» ο φόρος στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πάει στο 23%.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δυο άρθρα: η δανειακή σύμβαση με προσάρτηση το νέο μνημόνιο και το δεύτερο άρθρο τα προαπαιτούμενα. Στα τελευταία περιλαμβάνεται η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015, και το υπόλοιπο 50% 1η Οκτωβρίου του 2016.

Οι πρόωρες συντάξεις μπαίνουν και βγαίνουν στην λίστα των προαπαιτούμενων.
Σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την οποία ζητούσαν οι δανειστές μείωση του ανώτατου συντελεστή 8%, η κυβέρνηση το απορρίπτει γιατί είναι θέμα «ταξικό».
Παζάρι γίνεται για τα κλειστά επαγγέλματα, τόσο για το ποια ανοίγουν όσο και για το ποια θα περιληφθούν στα προαπαιτούμενα.

Πηγή: Euro2day.gr 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε