Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκης – Γεννηματά – Συμφωνία σε 4 προϋποθέσεις

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκης – Γεννηματά – Συμφωνία σε 4 προϋποθέσεις

Σε καλό κλίμα και με πολλά θέματα να πέφτουν στο τραπέζι έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά με κύριο αντικείμενο την εξεύρεση συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων.

Ειδήσεις φαίνεται να βγαίνουν από την συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατ’ αρχήν ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr που επιβεβαίωσαν και πηγές από το ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε θετικός στις 4 προϋποθέσεις που είχε θέσει εξ’ αρχής για το θέμα της ψήφου των αποδήμων η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Οι 4 προϋποθέσεις αυτές είναι:

1) Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

2) Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

3) Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

4) Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Στην συνάντηση σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr  συζητήθηκε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δεν μπήκαν σε ονοματολογία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είπε στην κα Γεννηματά ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα σε πρόσωπο και ότι αυτό θα το κάνει τα Χριστούγεννα. Η κα Γεννηματά σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr του είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο αλλά και το θέμα της Συρίας και κατ΄επέκτασιν και για το προσφυγικό.

Η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κα Γεννηματά μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε:

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επεσήμανα στον κ. Μητσοτάκη ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις