Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου για την τροφοδοσία

Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου για την τροφοδοσία

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της επισιτιστικής επάρκειας, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Όλο το βάρος ρίχνεται σε εναλλακτικές αγορές, και, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει απρόσκοπτη ροή.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που παρατηρούνται στη δίνη αυτής της κρίσης που προκαλεί η παύση των εισαγωγών από Ουκρανία και Ρωσία, λόγω του πολέμου.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ηλιελαίου, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να “αραιώνει” στα ράφια. “Το όποιο θέμα παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το ηλιέλαιο, προκλήθηκε επειδή κάποιοι έκαναν μια άσκοπη αποθεματοποίηση” δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα.

Με τη νέα ΚΥΑ καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση από πλευράς εμπόρων των αποθεμάτων για συγκεκριμένα προϊόντα και πρώτες ύλες, όπως και των σημείων αποθήκευσης, προκειμένου να ελέγχεται και η επάρκεια αλλά και τα τυχόν “παιχνίδια” με την διαθεσιμότητα τους στην αγορά.

’Ένα δεύτερο μεγάλο “αγκάθι” είναι το θέμα των τιμών για τις εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές, δεδομένου ότι στη νέα πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλές, και λόγω της μεγαλύτερης απόστασης αυτών των νέων αγορών και των μεταφορικών, και λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα για την αγροτική απαργωγή

Οι ανακοινώσεις από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων για σχεδιασμό ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα και επέκτασης των καλλιεργειών, δημιούργησαν προσδοκίες στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για περαιτέρω στήριξη τους, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσήλθε με πακέτο προτάσεων για στήριξη του αγροτικού τομέα, οι οποίες όμως προσέκρουσαν στην… πόρτα του υπουργείου Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να αντιτείνει σε αυτό το τοπίο της ρευστότητας, με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμη, οι συνέπειες του να μην μπορούν να είναι ακόμη μετρήσιμες, και τις ανατιμήσεις να σημειώνουν καθημερινά “ράλι” ανόδου, θα πρέπει σε οικονομικό επίπεδο να υπάρξει συγκράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανένα από τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι δεν μπαίνει στο συρτάρι, ωστόσο όσο ακόμη δεν υπάρχει θέμα επάρκειας, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με προσεχτικά βήματα.

Η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να λάβει 26 δισ. ευρώ, σε σύνολο 500 εκατ. που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. για τα κράτη μέλη, προκειμένου να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, με πρόσθετη δυνατότητα να τα αυξήσει κατά 200%. Η ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη προβλέπει και τη δυνατότητα μείωσης ή και μηδενισμού του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα.

“Η Κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

“Τα χειρότερα είναι μπροστά μας” εκτιμά κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης.

Κραυγή αγωνίας από αγρότες και κτηνοτρόφους

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν την παραγωγή.

Διαμαρτύρονται ότι τα κόστη (λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι, πετρέλαιο κ.α.) είναι δυσβάσταχτα, αναγκάζοντας τους να πουλούν σε υψηλότερες τιμές, και το κόστος να μετακυλίεται στο ήδη επιβαρυμένο καλάθι της νοικοκυράς.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

“Όποια οικονομικά μέτρα η Κυβέρνηση είχε να ανακοινώσει για τη στήριξη των εισοδημάτων και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ακρίβειας στους πολίτες, τα έχουμε ανακοινώσει. Τα αποτελέσματα των μέτρων θα αρχίσουν να τα βλέπουν στην τσέπη τους οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, με την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη στήριξη που θα επιφέρει μείωση για μια πολύ μεγάλη περίμετρο συμπολιτών μας στις τιμές των καυσίμων και, βέβαια, με τη συνέχιση μιας πολιτικής που βγάζει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τις πλάτες των πολιτών” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Απριλίου, αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί τη συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και μετά τον Ιούνιο, αλλά και του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% σε εστίαση και τουρισμό.α

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις