Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει δυνατά στο «στόχαστρο» της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών

Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει δυνατά στο «στόχαστρο» της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών
Φωτογραφία Eurokinissi

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να περνά στη δεύτερη θέση είναι στο επίκεντρο της προσοχής της Πειραιώς και εξετάζονται σοβαρά, καθώς απομένουν λίγοι μήνες ως τις ευρωεκλογές. Ποια είναι η ανησυχία στη ΝΔ.

«Δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την καταπακτή της Ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης Αριστεράς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., η οποία μπορεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις να καταγράφει σταθερό και μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα, όπως είναι κοινή η εκτίμηση στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης ότι… «ο κίνδυνος καιροφυλακτεί».
Η χαλαρή ψήφος των Ευρωεκλογών, εκτιμούν κάποια στελέχη, είναι πιθανόν να οδηγήσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους προς άλλα κόμματα ή και να μειώσει τη δύναμη που είχε καταγράψει η Ν.Δ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές στον χώρο του κέντρου.

Τι «ανησυχεί» το εσωτερικό της ΝΔ

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» σχεδιάζουν προσεκτικά τη στρατηγική ως τις ευρωεκλογές κι ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται και κάποιες φωνές στο εσωτερικό του που εφιστούν την προσοχή. Είναι φωνές που εκτιμούν ότι κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης είναι αρκετά χαλαρές και ανοίγουν κοινωνικά μέτωπα, επιτρέποντας στα άλλα κόμματα να κερδίζουν έδαφος.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται στην προαναγγελία αύξησης του ΦΠΑ από 13% στο 24% για τα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ διαμηνύουν την ανησυχία τους για τον πολιτικό αντίκτυπο από το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι φωνές που ανησυχούν ότι η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η οποία αναμένεται άμεσα, αν και αποτελεί εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πιθανότατα θα στοιχίσει πολιτικά στη Ν.Δ. 
Πόσο μάλλον, όπως σημειώνουν κάποια «γαλάζια» στελέχη, που παραδοσιακά οι Ευρωεκλογές ευνοούν τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς και την ψήφο διαμαρτυρίας.

Με το ΚΚΕ «κονταροχτυπιέται» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή χθες της Prorata, δείχνουν ανακατατάξεις στην πυραμίδα κάτω από το πρώτο κόμμα, τη Ν.Δ.. 
Η «γαλάζια» παράταξη έχει σταθερή υπεροχή, συγκεντρώνει το 34% της προτίμησης των πολιτών, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στα ποσοστά του ΚΚΕ (10,5%) και έχει “παραχωρήσει” τη δεύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ (12%).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις