Πολιτική

Το προφανές συνέβη. Τα ενδιαφέροντα έπονται.

Είμαι ένας από εσάς. Σας ένοιωσα, σας κατάλαβα. Je vous ai compris. Η μαγική φράση και η χαρακτηριστική

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

αυτοκρατορική κίνηση ανήκει στον στρατηγό De Gaulle όταν χρειάσθηκε να μιλήσει στους Γάλλους στρατηγούς-σφαγείς στο Αλγέρι. Που όμως οι δύστυχοι τον δικό του κούφιο εθνικισμό πίστεψαν για το μεγαλείο της Γαλλίας και την αιώνια Γαλλική Αλγερία. Τρεις μήνες αργότερα τους άδειασε οριστικά αφού τους ξεδόντιασε. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε και οι στρατηγοί κόσμησαν τα σίδερα της φυλακής. Ο De Gaulle εγκαινίασε την μακροημερεύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία.

 

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν και γράφαμε. Η πρώτη δεξαμενή που ανοίγει για τη Ν.Δ. , με την εκλογή Σαμαρά είναι του ΛΑΟΣ, του οποίου μέρος των ψηφοφόρων φυσικά και έλκεται από τον αειθαλή Μακεδονομάχο, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους κλείνει το μάτι.

Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να πήγαν την Κυριακή και να ψήφισαν με εμπιστοσύνη τον Αντώνη τους. Όπως οι στρατηγοί στο Αλγέρι.

 

Σίγουρα σε αυτούς δεν ανήκει ο πρόεδρος Καρατζαφέρης που τώρα θα υπερακοντίζει σε εθνικοφροσύνη και αντι-πασοκισμό μήπως και διακόψει την αιμορραγία προς Ν.Δ.

 

Σκοπιανό. Μια μάχη που έγινε περίπου 20 χρόνια πριν. Που κόστισε σε όλους και κοστίζει ακόμη. Ποιος θα κάνει το επόμενο βήμα; Προβλέπω ο Α. Σαμαράς αν θέλει να είναι τόσο γκωλικός όσο δείχνει.. Δηλαδή ικανός να συνθέτει –από δύναμη- , όχι να συμβιβάζεται- από αδυναμία. Αν όχι η Ν.Δ. θα χάσει ένα μέρος των χαρακτηριστικών του κόμματος εξουσίας.

Μετανάστες, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά. Πόσο εύκολο θα είναι για τον Α. Σαμαρά να απεγκλωβισθεί από τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει χωρίς να στρέψει πάλι προς το ΛΑΟΣ τους μόλις επανακάμψαντες ψηφοφόρους του. Εύκολο όχι. Δυνατό ναι.

Αν αναπτύξει νέα πεδία αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να του τα προσφέρει, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Που θα κινηθεί και πως; Δεν νομίζω πως θα φανεί γρήγορα κι εξάλλου την πίστωση χρόνου την κέρδισε πανηγυρικά στις κάλπες.

Όμως σίγουρα η πολιτική ζωή έγινε πιο ενδιαφέρουσα και πιο γόνιμη από την Κυριακή. Αυτό λέει κι η δημοσκόπηση, αυτό χρωστάμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, στους κοντά 800.000 συμπολίτες μας που πήγαν και ψήφισαν την Κυριακή.

 

Τάσος Γιαλίδης                                                                    

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μετωπική» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στη Βουλή με φόντο το «Χωριάτικο» – Έδωσαν ραντεβού στα Χανιά
«Θα αλλάξω το εισιτήριο, θα βγάλω πρωινό για να τα πούμε», είπε ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη να του απαντά: «Χαίρομαι που θα αλλάξεις την πτήση σου και θα είμαστε μαζί»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής 10
Κοινή δήλωση από Ελλάδα, ΕΕ, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μήνυμα προς Άγκυρα και Τρίπολη μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή - Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Λαμπρινίδη και Γκουτέρες για το Δίκαιο της Θάλασσας
Γεραπετρίτης και Γκουτέρες 92
Κεραμέως για εργαζόμενους Pizza Fan και «Το Χωριάτικο»: «Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους»
««Το μείζον αυτήν την στιγμή είναι ότι όσο οι συμβάσεις εργασίας είναι ενεργές, ο εργοδότης έχει ευθύνη να πληρώσει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία» λέει η υπουργός
Νίκη Κεραμέως
Ο Μιχάλης Μπεκίρης αποχωρεί προσωρινά από το γραφείο Μητσοτάκη στη Βουλή: «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια»
Εν μέσω της αντιπαράθεσης για το πτυχίο και το ΦΕΚ διορισμού του, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «πρωτοφανή εκστρατεία προσωπικής στοχοποίησης»
Μιχάλης Μπεκίρης 47