Πολιτική

Το προφανές συνέβη. Τα ενδιαφέροντα έπονται.

Είμαι ένας από εσάς. Σας ένοιωσα, σας κατάλαβα. Je vous ai compris. Η μαγική φράση και η χαρακτηριστική

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

αυτοκρατορική κίνηση ανήκει στον στρατηγό De Gaulle όταν χρειάσθηκε να μιλήσει στους Γάλλους στρατηγούς-σφαγείς στο Αλγέρι. Που όμως οι δύστυχοι τον δικό του κούφιο εθνικισμό πίστεψαν για το μεγαλείο της Γαλλίας και την αιώνια Γαλλική Αλγερία. Τρεις μήνες αργότερα τους άδειασε οριστικά αφού τους ξεδόντιασε. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε και οι στρατηγοί κόσμησαν τα σίδερα της φυλακής. Ο De Gaulle εγκαινίασε την μακροημερεύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία.

 

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν και γράφαμε. Η πρώτη δεξαμενή που ανοίγει για τη Ν.Δ. , με την εκλογή Σαμαρά είναι του ΛΑΟΣ, του οποίου μέρος των ψηφοφόρων φυσικά και έλκεται από τον αειθαλή Μακεδονομάχο, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους κλείνει το μάτι.

Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να πήγαν την Κυριακή και να ψήφισαν με εμπιστοσύνη τον Αντώνη τους. Όπως οι στρατηγοί στο Αλγέρι.

 

Σίγουρα σε αυτούς δεν ανήκει ο πρόεδρος Καρατζαφέρης που τώρα θα υπερακοντίζει σε εθνικοφροσύνη και αντι-πασοκισμό μήπως και διακόψει την αιμορραγία προς Ν.Δ.

 

Σκοπιανό. Μια μάχη που έγινε περίπου 20 χρόνια πριν. Που κόστισε σε όλους και κοστίζει ακόμη. Ποιος θα κάνει το επόμενο βήμα; Προβλέπω ο Α. Σαμαράς αν θέλει να είναι τόσο γκωλικός όσο δείχνει.. Δηλαδή ικανός να συνθέτει –από δύναμη- , όχι να συμβιβάζεται- από αδυναμία. Αν όχι η Ν.Δ. θα χάσει ένα μέρος των χαρακτηριστικών του κόμματος εξουσίας.

Μετανάστες, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά. Πόσο εύκολο θα είναι για τον Α. Σαμαρά να απεγκλωβισθεί από τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει χωρίς να στρέψει πάλι προς το ΛΑΟΣ τους μόλις επανακάμψαντες ψηφοφόρους του. Εύκολο όχι. Δυνατό ναι.

Αν αναπτύξει νέα πεδία αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να του τα προσφέρει, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Που θα κινηθεί και πως; Δεν νομίζω πως θα φανεί γρήγορα κι εξάλλου την πίστωση χρόνου την κέρδισε πανηγυρικά στις κάλπες.

Όμως σίγουρα η πολιτική ζωή έγινε πιο ενδιαφέρουσα και πιο γόνιμη από την Κυριακή. Αυτό λέει κι η δημοσκόπηση, αυτό χρωστάμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, στους κοντά 800.000 συμπολίτες μας που πήγαν και ψήφισαν την Κυριακή.

 

Τάσος Γιαλίδης                                                                    

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Μπορούμε να καταφέρουμε την αυτοδυναμία, στις εκλογές οι πολίτες συγκρίνουν πραγματικές, χειροπιαστές εναλλακτικές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετείται για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στρατηγική και τα μέτρα κατά της ακρίβειας και τη νοοτροπία της νέας γενιάς στην πολιτική
Ο Παύλος Μαρινάκης
ΕΛΑΣ: Πληθωρισμός 5% και νέο μέτωπο για την ακρίβεια – Ζητά μείωση φόρων και πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα
Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη επαναφέρει την πρόταση για ελέγχους στην αγορά, περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και μειώσεις φόρων σε καύσιμα και βασικά αγαθά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει ότι εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά κατά της Παπαδοπούλου της ΕΛΑΣ – Προαναγγέλλει μηνύσεις
Ο επικεφαλής Αυτοοργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τσίπρα - «Δεν συμβαδίζει ο πολιτικός διάλογος με τη συκοφαντία»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Μελίδης: Να επιστρέψουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ έως την Τετάρτη οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Σκληρή κριτική στους προερχόμενους από την Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος να αφήνει παράλληλα αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά
Δημήτρης Μελίδης, ΣΥΡΙΖΑ
Μήνυμα Ανδρουλάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Από το ανατολικότερο άκρο της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Καστελόριζο