Πολιτική

Το προφανές συνέβη. Τα ενδιαφέροντα έπονται.

Είμαι ένας από εσάς. Σας ένοιωσα, σας κατάλαβα. Je vous ai compris. Η μαγική φράση και η χαρακτηριστική

 

αυτοκρατορική κίνηση ανήκει στον στρατηγό De Gaulle όταν χρειάσθηκε να μιλήσει στους Γάλλους στρατηγούς-σφαγείς στο Αλγέρι. Που όμως οι δύστυχοι τον δικό του κούφιο εθνικισμό πίστεψαν για το μεγαλείο της Γαλλίας και την αιώνια Γαλλική Αλγερία. Τρεις μήνες αργότερα τους άδειασε οριστικά αφού τους ξεδόντιασε. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε και οι στρατηγοί κόσμησαν τα σίδερα της φυλακής. Ο De Gaulle εγκαινίασε την μακροημερεύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία.

 

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν και γράφαμε. Η πρώτη δεξαμενή που ανοίγει για τη Ν.Δ. , με την εκλογή Σαμαρά είναι του ΛΑΟΣ, του οποίου μέρος των ψηφοφόρων φυσικά και έλκεται από τον αειθαλή Μακεδονομάχο, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους κλείνει το μάτι.

Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να πήγαν την Κυριακή και να ψήφισαν με εμπιστοσύνη τον Αντώνη τους. Όπως οι στρατηγοί στο Αλγέρι.

 

Σίγουρα σε αυτούς δεν ανήκει ο πρόεδρος Καρατζαφέρης που τώρα θα υπερακοντίζει σε εθνικοφροσύνη και αντι-πασοκισμό μήπως και διακόψει την αιμορραγία προς Ν.Δ.

 

Σκοπιανό. Μια μάχη που έγινε περίπου 20 χρόνια πριν. Που κόστισε σε όλους και κοστίζει ακόμη. Ποιος θα κάνει το επόμενο βήμα; Προβλέπω ο Α. Σαμαράς αν θέλει να είναι τόσο γκωλικός όσο δείχνει.. Δηλαδή ικανός να συνθέτει –από δύναμη- , όχι να συμβιβάζεται- από αδυναμία. Αν όχι η Ν.Δ. θα χάσει ένα μέρος των χαρακτηριστικών του κόμματος εξουσίας.

Μετανάστες, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά. Πόσο εύκολο θα είναι για τον Α. Σαμαρά να απεγκλωβισθεί από τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει χωρίς να στρέψει πάλι προς το ΛΑΟΣ τους μόλις επανακάμψαντες ψηφοφόρους του. Εύκολο όχι. Δυνατό ναι.

Αν αναπτύξει νέα πεδία αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να του τα προσφέρει, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Που θα κινηθεί και πως; Δεν νομίζω πως θα φανεί γρήγορα κι εξάλλου την πίστωση χρόνου την κέρδισε πανηγυρικά στις κάλπες.

Όμως σίγουρα η πολιτική ζωή έγινε πιο ενδιαφέρουσα και πιο γόνιμη από την Κυριακή. Αυτό λέει κι η δημοσκόπηση, αυτό χρωστάμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, στους κοντά 800.000 συμπολίτες μας που πήγαν και ψήφισαν την Κυριακή.

 

Τάσος Γιαλίδης                                                                    

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νικόλας Φαραντούρης περνά την πόρτα του ΠΑΣΟΚ – Ανεβάζει τους ρυθμούς διεύρυνσης η Χαριλάου Τρικούπη
Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται είναι της Νίνας Κασιμάτη η οποία τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία επίσης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και του Θάνου Μωραΐτη
Φαραντούρης και Ανδρουλάκης
Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για εξεταστική στις αρχές της εβδομάδας – Πολιτικό θρίλερ για τις υποκλοπές
Στο ΠΑΣΟΚ πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες 120 ψήφοι, ώστε το αίτημα εξεταστικής για τις υποκλοπές να εγκριθεί και η εξεταστική επιτροπή να συσταθεί
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζητά με επιστολή του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επιτάχυνση των διαδικασιών για τα θύματα σε Μάτι, Μάνδρα και Τέμπη
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ενεργοποίηση του ΝΣΚ αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης
Κυριάκος Πιερρακάκης
Κεραμέως κατά Ανδρουλάκη: Θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει τη δυνατότητα για 4ημερη εργασία
«Μια οριζόντια μείωση του χρόνου εργασίας απλώς αυξάνει το κόστος εργασίας, το οποίο εν συνεχεία μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία και τελικά στον ίδιο τον εργαζόμενο»
Νίκη Κεραμέως 9
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού
Η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας - Δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Κάλπη 160