Πολιτική

Το προφανές συνέβη. Τα ενδιαφέροντα έπονται.

Είμαι ένας από εσάς. Σας ένοιωσα, σας κατάλαβα. Je vous ai compris. Η μαγική φράση και η χαρακτηριστική

 

αυτοκρατορική κίνηση ανήκει στον στρατηγό De Gaulle όταν χρειάσθηκε να μιλήσει στους Γάλλους στρατηγούς-σφαγείς στο Αλγέρι. Που όμως οι δύστυχοι τον δικό του κούφιο εθνικισμό πίστεψαν για το μεγαλείο της Γαλλίας και την αιώνια Γαλλική Αλγερία. Τρεις μήνες αργότερα τους άδειασε οριστικά αφού τους ξεδόντιασε. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε και οι στρατηγοί κόσμησαν τα σίδερα της φυλακής. Ο De Gaulle εγκαινίασε την μακροημερεύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία.

 

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν και γράφαμε. Η πρώτη δεξαμενή που ανοίγει για τη Ν.Δ. , με την εκλογή Σαμαρά είναι του ΛΑΟΣ, του οποίου μέρος των ψηφοφόρων φυσικά και έλκεται από τον αειθαλή Μακεδονομάχο, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους κλείνει το μάτι.

Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να πήγαν την Κυριακή και να ψήφισαν με εμπιστοσύνη τον Αντώνη τους. Όπως οι στρατηγοί στο Αλγέρι.

 

Σίγουρα σε αυτούς δεν ανήκει ο πρόεδρος Καρατζαφέρης που τώρα θα υπερακοντίζει σε εθνικοφροσύνη και αντι-πασοκισμό μήπως και διακόψει την αιμορραγία προς Ν.Δ.

 

Σκοπιανό. Μια μάχη που έγινε περίπου 20 χρόνια πριν. Που κόστισε σε όλους και κοστίζει ακόμη. Ποιος θα κάνει το επόμενο βήμα; Προβλέπω ο Α. Σαμαράς αν θέλει να είναι τόσο γκωλικός όσο δείχνει.. Δηλαδή ικανός να συνθέτει –από δύναμη- , όχι να συμβιβάζεται- από αδυναμία. Αν όχι η Ν.Δ. θα χάσει ένα μέρος των χαρακτηριστικών του κόμματος εξουσίας.

Μετανάστες, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά. Πόσο εύκολο θα είναι για τον Α. Σαμαρά να απεγκλωβισθεί από τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει χωρίς να στρέψει πάλι προς το ΛΑΟΣ τους μόλις επανακάμψαντες ψηφοφόρους του. Εύκολο όχι. Δυνατό ναι.

Αν αναπτύξει νέα πεδία αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να του τα προσφέρει, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Που θα κινηθεί και πως; Δεν νομίζω πως θα φανεί γρήγορα κι εξάλλου την πίστωση χρόνου την κέρδισε πανηγυρικά στις κάλπες.

Όμως σίγουρα η πολιτική ζωή έγινε πιο ενδιαφέρουσα και πιο γόνιμη από την Κυριακή. Αυτό λέει κι η δημοσκόπηση, αυτό χρωστάμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, στους κοντά 800.000 συμπολίτες μας που πήγαν και ψήφισαν την Κυριακή.

 

Τάσος Γιαλίδης                                                                    

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Δένδιας και Πιερρακάκης οι δημοφιλέστεροι υπουργοί – Συγκάλυψη βλέπουν οι πολίτες στα Τέμπη
Παρότι οι μισοί πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν βλέπουν κάποιον πολιτικό αρχηγό που θα τα κατάφερνε καλύτερα
Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης 17
Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα και συμμετοχή στο Athens Alitheia Forum την Τετάρτη
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική μηνιαία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την ψηφιακή διακυβέρνηση
Μητσοτάκης και Τασούλας
Νικήτας Κακλαμάνης: Στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου ο πρόεδρος της Βουλής, σε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Εγκαινιάζοντας την έκθεση «SECTOR 2: ΛΕΥΚΩΣΙΑ» στο Καπνεργοστάσιο, μίλησε για πράξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό και προανήγγειλε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λευκωσία
Νικήτας Κακλαμάνης
Αντιπαράθεση Βορίδη με Μεϊκόπουλo, Μάντζο και Ηλιόπουλο για έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ: ««Σήμερα το βλέπω, όπως κι εσείς» είπε ο πρώην υπουργός
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε
Βορίδης, Μεϊκόπουλος, Μάντζος και Ηλιόπουλος
Στο θέατρο «Παλλάς» ο Νίκος Ανδρουλάκης: Παρακολούθησε την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τη μουσική παράσταση προς τιμήν του μεγάλου ερμηνευτή και, σε ανάρτησή του, εξήρε τη συμβολή του στο πολιτικό και έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη (Πηγή φωτογραφίας: Facebook
Ο Θάνος Πλεύρης απαντά στη Διεθνή Αμνηστία για τα κέντρα επιστροφής μεταναστών: Eίμαι πλέον σίγουρος για την ορθότητά τους
Η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων που έχει ανοίξει για την ενίσχυση των επιστροφών και τη λειτουργία των λεγόμενων return hubs
Πρόσφυγες και μετανάστες