Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το τρίπτυχο των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ – Σε πρώτο πλάνο η «αποκήρυξη» των πρόωρων εκλογών

Το τρίπτυχο των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ – Σε πρώτο πλάνο η «αποκήρυξη» των πρόωρων εκλογών

Μεσαία τάξη, μεταρρυθμίσεις και νέα γενιά συνθέτουν το τρίπτυχο των όσων εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυρίως όμως επιχείρησε να «τελειώσει» τα σενάρια για εκλογές.

Να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διήμερο της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη τύπου χτες (12.09.2021), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να στηθούν πρόωρες κάλπες και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η Κουμουνδούρου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι… «κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Απέκλεισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ωστόσο την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις κάλπες και αν δεν επιτευχθεί – ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής – τότε θα πάει και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

«Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω» είπε με νόημα, θέλοντας έτσι να κλείσει κάθε σενάριο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Θα συγκριθεί η επιλογή μίας κυβέρνησης που ζητά αυτοδυναμία παρά τις διπλές κάλπες, και από την άλλη τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας» σημείωσε, θέτοντας το διακύβευμα των εκλογών, που όπως είπε θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

«Πρέπει να σας πω ότι πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη. Προσπαθώ να αποφεύγω εντάσεις τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει. Η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 2011. Η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας γιατί αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας της Ν.Δ. με την Κουμουνδούρου.

Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το ΚΙΝ.ΑΛ…

Παράλληλα επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση, κάνοντας ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του και επικεφαλής του ΜέΡΑ 25…  «Ποια είναι η άλλη λύση; Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά τα όσα έγιναν το 2015» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση περί πιθανών συνεργασιών απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στο ΚΙΝ.ΑΛ.. Ο βασικός λόγος το γεγονός ότι το κόμμα της Φώφης Γεννήματα έχει μπροστά του εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη της νέας ηγεσίας… Επιπλέον ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά το πόσο… “αλλεργικοί” είναι οι κεντρώοι ψηφοφόροι στο άκουσμα του ονόματος Βαρουφάκη…!

«Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω» πρόσθεσε, αποκλείοντας κατηγορηματικά συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το δεύτερο κόμμα.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για μεσαία τάξη, Αποστολάκη και… Πολάκη

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταρχήν υπερασπιζόμενος τις εξαγγελίες του για τη στήριξη της μεσαίας τάξης – ένα target group που είναι κοντά στη Ν.Δ. – και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αθέτησε κάθε υπόσχεση του σε αυτή την κατεύθυνση.

«Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται η μεσαία τάξη πολύ καλά. Μείωση φόρου στα ακίνητα στις επιχειρήσεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Τη μεσαία τάξη αφορούν όλα αυτά. Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη που τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αρχική επιλογή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για την ηγεσία του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εξήγησε αυτή η κίνηση… «συναίνεσης» και «συνεννόησης» είχε ως αφετηρία τη θέση του ότι… «το αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο» και ότι έκρινε σκόπιμο να επιλέξει έναν άνθρωπο που είχε επιχειρησιακές ικανότητες.

Αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ανέβασε τους τόνους… «Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν έβαλε πραγματικά πλάτη στο θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση του Παύλου Πολάκη στο θέμα και στην παρουσία του δίπλα σε εκδηλώσεις αντιεμβολιαστών.

Το… “χαρτί” της νέας γενιάς

Στο τρίτο πεδίο στο οποίο εστίασε ο πρωθυπουργός και χθες, στη συνέντευξη τύπου, αφορά στη νέα γενιά, και πιο συγκεκριμένα στο κοινό 18-35 στο οποίο η Ν.Δ., σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση.

Με τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του brain drain με τη στήριξη της απασχόλησης για πρόσληψη νέων παιδιών από επιχειρήσεις, την πιο εύκολη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο και άλλα μέτρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το… «άνοιγμα» στη νέα γενιά θα τύχει θερμής ανταπόκρισης.

Τι είπε για ακρίβεια, αυξήσεις στο ρεύμα, μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ…

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, με σύμμαχο και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσε βαρύτητα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που λόγω και της πανδημίας δεν προχώρησαν.

Αναφορικά με το τσουνάμι ακριβείας από αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα φαινόμενο με διεθνή έκταση. «Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%» δήλωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα το στηρίξει περαιτέρω με τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ.

«Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022» τόνισε.

Παράλληλα προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει και τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος κατά 80% και πέρα του τριμήνου, αν χρειαστεί, ενώ όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ δήλωσε πως στόχος του είναι ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος και ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα θα γίνει γνωστή με την κατάρτιση και κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2022 στη Βουλή.

«Δεν έχουμε πει ποτέ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον έχουμε ήδη μειώσει συνολικά 22%» είπε, σημειώνοντας πως οι μειώσεις είναι μεσοσταθμικές… Θα υπάρχουν περιοχές που θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ τόνισε… «γιατί οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι δίκαιες για όλους».

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, από σήμερα θα ξεκινήσει η εξειδίκευση από τα αρμόδια υπουργεία και το ζητούμενο είναι να δούμε, σε απόλυτους αριθμούς, σε πόσο κόσμο αφορούν τα μέτρα καθώς και τους όρους και τι προϋποθέσεις…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις