Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Το ΥΠΟΙΚ “τρέχει” να καλμάρει τους αγρότες – Διευκρινίσεις για τη φορολογία τους πριν και μετά

Το ΥΠΟΙΚ “τρέχει” να καλμάρει τους αγρότες – Διευκρινίσεις για τη φορολογία τους πριν και μετά

– To υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει με νόημα πως οι αλλαγές στα φορολογικά των αγροτών ψηφίστηκαν από 221 βουλευτές
– Μετά τις αλλαγές προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ
– Οι αγρότες από το 2016 θα φορολογούνται με ποσοστό 20% και για το 2017 με ποσοστό 26%
– Για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει με κεφαλαία πως δεν υπάρχει καμία νέα επιβάρυνση

Ενημερωτικό σημείωμα εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με διευκρινίσεις για τα φορολογικά θέματα των αγροτών, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να “ηρεμήσει” τους αγρότες που έχουν ήδη στηθεί σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της χώρας και απειλούν με αποκλεισμούς δρόμων, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην ήδη βεβαρημένη οικονομία.

Με κεφαλαία γράμματα το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία επεξεργασία νομοσχεδίου ή σχεδιασμός σε θέματα φορολογίας των αγροτών και μάλιστα τέτοιου είδους μέτρα δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης.

Το ενημερωτικό σημείωμα ξεκαθαρίζει τί ίσχυε για τα φορολογικά θέματα των αγροτών μέχρι τη συμφωνία με τους δανειστές.

1. Ο προσδιορισμός του καθαρού αγροτικού εισοδήματος γίνεται λογιστικά , δηλαδή από τα έσοδα αφαιρούνται τα έξοδα.

2. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή φόρου εισοδήματος που είναι 13%.

3. Τα έξοδα που αναγνωρίζονται για να αφαιρεθούν, έχουν καθοριστεί με το Ν. 4172/2013 «για τη φορολογία εισοδήματος» και έχουν διευκρινιστεί με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ πολ. 1116/2015. Περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες (αγορές σπόρων, νεογνών, λιπασμάτων, φαρμάκων, καλλιεργητικές δαπάνες, δαπάνες άρδευσης, δαπάνες για ημερομίσθια εργατών, κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκους και έξοδα δανείων, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, ασφαλιστικές εισφορές κλπ), εφόσον αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά.

4. Δεν φορολογούνται οι αγρότες, για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν μέχρι του ποσού των 12.000 €. Δεν φορολογούνται στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις.

5. Για το πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν λαμβάνουν επιστροφή φόρου κατανάλωσης που ανέρχεται σε 264 € ανά χιλιόλιτρο .

Αυτά ίσχυαν μέχρι τη συμφωνία αλλά πλέον μετά τη συμφωνία υπάρχουν αλλαγές στα φορολογικά θέματα των αγροτών και το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως αυτή η συμφωνία δεν ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ αλλά έλαβε 221 ψήφους, θέλοντας με αυτή την επισήμανση να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές πλέον ισχύουν τα εξής:

1. Από Οκτώβριο 2015 σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ σε δύο ίσα στάδια, από τον Οκτώβριο 2015 και τον Οκτώβριο 2016 . Συγκεκριμένα από 1/10/2015 μέχρι 30/9/2016 επιστρέφεται ποσό 130 € και από 1/10/2016 καταργείται η επιστροφή. Νομοθετήθηκε με το άρθρο 2 παράγραφος Δ, Υποπ/φος Δ5 του Νόμου (σελίδα 966 και προαπαιτούμενα σελίδα 1015).

2. Από το έτος 2016 για τα εισοδήματα που αποκτώνται προβλέπεται σταδιακή εξομοίωση των εισοδημάτων των αγροτών με τις άλλες κατηγορίες (στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος) με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017 (προαπαιτούμενα σελίδα 1016).

Αναφορικά με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως στο άρθρο 51 έγινε νομοτεχνική διόρθωση σχετικά με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ και επισημαίνει επίσης με κεφαλαία γράμματα πως δεν υπάρχει καμία νέα επιβάρυνση.

Τέλος, το υπουργείο κάνει ειδική μνεία για το τι ισχύει σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών και την κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών, που όπως φαίνεται δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση για τις οφειλές των αγροτών και εφαρμόζονται όσα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους.

Τελικά για τις κατασχέσεις ισχύουν:

1. Προβλέπεται για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακατάσχετο ποσό ύψους 1.250 €, εφόσον έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο στο taxis ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού.

2. Για όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και δεν έχουν κάνει ρύθμιση καταβολής τους, στέλνεται εντολή στις Τράπεζες να διενεργούν κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών και να τα αποδίδουν στο Δημόσιο.

3. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση για τις οφειλές των αγροτών και εφαρμόζονται όσα ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους.

4. Για τους αγρότες που είχαν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και δεν τις είχαν ρυθμίσει ή δεν είχαν δηλώσει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έγινε αυτομάτως κατάσχεση των ποσών που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενισχύσεις τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε