Πολιτική

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και ευρωπαϊκές κυρώσεις

Απαντήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου ζητά η Χαριλάου Τρικούπη, καταγγέλλοντας παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους διπλωματικούς χειρισμούς της απέναντι στη Λιβύη και ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά το ΠΑΣΟΚ, μετά την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την Τρίτη (20.10.2026). Η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη, αμφισβητεί τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μεταφέροντας παράλληλα την αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με κοινή δήλωσή τους, ο Δημήτρης Μάντζος και ο Γιάννης Μανιάτης ζητούν επίσημη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει από τις καταδικαστικές δηλώσεις σε συγκεκριμένες ενέργειες, ακόμη και με αναστολή χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία και τη Λιβύη.

«Το μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας»

Στην κοινή δήλωσή τους, ο Δημήτρης Μάντζος και ο Γιάννης Μανιάτης υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της τότε κυβέρνησης της Τρίπολης, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Όπως επισημαίνουν, το μνημόνιο «διαγράφει πλήρως την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, προσβάλλοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προωθώντας τις παράνομες και αναθεωρητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Τα δύο στελέχη επαναφέρουν στο προσκήνιο και τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης στις 24 Αυγούστου, με την οποία αμφισβητήθηκαν οι ελληνικές ενέργειες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, θέτουν ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας των κυβερνητικών εκτιμήσεων ότι οι συνομιλίες με τη Λιβύη για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινούνταν σε θετική κατεύθυνση.

Παράλληλα, ζητούν να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τις συνέπειές τους στην υλοποίηση στρατηγικών υποδομών, με ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Γιάννης Μανιάτης: «Η ευρωπαϊκή ευθύνη κρίνεται στην πράξη»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετέφερε το ζήτημα ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ζητώντας άμεση και αποφασιστική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικύρωση του μνημονίου κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνέδεσε, μάλιστα, την ανάγκη ευρωπαϊκής αντίδρασης με τη στήριξη στρατηγικών ενεργειακών έργων, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed.

«Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών είναι και ευρωπαϊκή ευθύνη. Και αυτή κρίνεται στην πράξη», υπογράμμισε, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Γιώργος Παπανδρέου: «Να σταματήσει η χρηματοδότηση προς Τουρκία και Λιβύη»

Ακόμη πιο συγκεκριμένη ήταν η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας και της Λιβύης μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεσογειακές χώρες, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία των Ολοκληρωμένων Μεσογειακών Προγραμμάτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, προαναγγέλλοντας ότι θα επιδιώξει την αναστολή των σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Για αυτό ακριβώς τον λόγο θα ζητήσω να παύσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτές τις χώρες μέχρι να συνετιστούν και να σταματήσουν να παρανομούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προβάδισμα σχεδόν επτά μονάδων για την ΕΛΑΣ στην Αττική - Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα
Η δημοσκόπηση της Opinon Poll αποτυπώνει σαφή διαφορά μεταξύ Αμαλίας και Χαριλάου Τρικούπη στο Λεκανοπέδιο, τροφοδοτώντας τη συζήτηση για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην αντιπολίτευση
O Αλέξης Τσίπρας
Επικύρωση τουρκολιβυκού μνημονίου: Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις Τουρκίας και Λιβύης – «Δεν αλλάζει η γεωγραφία», «το καλώδιο θα προχωρήσει»
Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και εμπόδια στις συνομιλίες Αθήνας και Τρίπολης για την ΑΟΖ - Στο προσκήνιο Κρήτη, Chevron και ηλεκτρική διασύνδεση - Η αντίδραση της ΕΕ και ο κρίσιμος ρόλος της Αιγύπτου
Τουρκολιβυκό μνημόνιο 7
Δημοσκόπηση Opinion Poll για την Αττική: ΝΔ 31,5%, ΕΛΑΣ 16,9%, ΠΑΣΟΚ 10,2% – Διχασμένοι οι πολίτες για την αυτοδυναμία
Στο 64,9% η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα - Ο Τσίπρας προηγείται του Ανδρουλάκη ως πιθανός αντίπαλος του Μητσοτάκη - «Αγκάθι» η ακρίβεια, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 125
Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τα γεγονότα στη Λιβύη εκθέτουν ανεπανόρθωτα Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση μετά την αναφερόμενη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης - «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 34
Το ΥΠΕΞ απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης: Δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του
«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις»
Υπουργείο Εξωτερικών 53
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας: AI και προσέλκυση επιστημόνων στο επίκεντρο – Ο σχεδιασμός για νέο υπουργείο
Οι νέες υποδομές «Δαίδαλος» και «Pharos», η αύξηση των δαπανών για έρευνα και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρία Λέπτιν