Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουσκ σε Παυλόπουλο: Είμαστε κοντά στο grand finale αλλά… προσοχή

Τουσκ σε Παυλόπουλο: Είμαστε κοντά στο grand finale αλλά… προσοχή

Αφού αποθέωσε τους Έλληνες για τις θυσίες τους και χαρακτήρισε την Αθήνα την πιο αυθεντική και γνήσια πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε πως είμαστε κοντά στο μεγάλο φινάλε για τη διαπραγμάτευση αλλά ζήτησε… προσοχή στην αισιοδοξία! «Η Ε.Ε. δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα, συνυπολογίστε το στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση» του ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην Αθήνα νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαριστώντας τον Έλληνα πρόεδρο για τη φιλοξενία αλλά και γιατί μοιράζονται, όπως είπε, τις ίδιες ευαισθησίες όσον αφορά στην αλληλεγγύη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ευτυχής γιατί «μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως «αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

Αν και είπε πως «ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε», συμπλήρωσε πως «πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε». Και αυτό, κατά τον Ντόναλντ Τουσκ «έχει να κάνει με την αφοσίωση που έχετε επιδείξει ως λαός. Και θεωρώ ότι αυτό το οπτιμιστικό “μεγάλο φινάλε” το οποίο εκφράζω αυτή τη στιγμή, πραγματικά οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού λαού και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες».

Και αφού μίλησε για “μεγάλο φινάλε”, έσπευσε να… προσγειώσει τους αισιόδοξους! «Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Παυλόπουλος: Η Ε.Ε. δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα

Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην επιτυχία του έργου του, αφήνοντας… αιχμές για τη Βρετανία. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία», είπε.

Ο ΠτΔ σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση» γιατί έτσι θα μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αλληλεγγύης, κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό και άφησε αιχμές για κράτη – μέλη που δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. «Με πνεύμα ειλικρινούς αλληλεγγύης μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κρίσιμο, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφυγικό ζήτημα, ως προς το οποίο δεν νοούνται φοβικά σύνδρομα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις θυσίες του ελληνικού λαού που δεν οφείλονται μόνο σε λάθη της Ελλάδας και για την αταλάντευτη πορεία της χώρας στον ευρωπαϊκό δρόμο. «Εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», τόνισε ο Έλληνας πρόεδρος, στέλνοντας για άλλη μια φορά ένα μήνυμα στην Ευρώπη. «Όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της» είπε και ζήτησε αυτό «να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε