Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Δεν ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις από τα capital controls

Τσακαλώτος: Δεν ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις από τα capital controls

Με μπηχτές αβρότητας σε ΝΔ και αντιπολίτευση τοποθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 παραδεχόμενος πάντως ότι στην στρατηγική εκτέλεσή του «υπάρχουν πολλά αγκάθια και αβεβαιότητες». Ο υπουργός δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την κυβέρνησή του γιατί όπως υποστήριξε με τους χειρισμούς που έγιναν περιόρισαν τις επιπτώσεις των capital controls!

Υπενθύμισε στην αντιπολίτευση ότι είναι «κακό πράγμα η καταστροφολογία, όπως μου λέγατε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση…» προκάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, που ο υπουργός τον έχει καταστήσει μόνιμο κέντρο αναφορών, λέγοντάς του ότι όσο και εάν «ψάξετε δεν θα βρείτε αναφορά μου περί αποικίας χρέους και άμα το βρείτε θα σας κεράσω…» Επίσης είπε πως αυτός σπάνια είχε κάνει «αναφορά στις αυτοκτονίες, γιατί έχω φίλους ψυχιάτρους και μου έχουν πει ότι κανείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε τέτοιου είδους συνδέσεις…». Επέκρινε επίσης τη ΝΔ λέγοντας ότι ξαφνικά έχει γίνει αντιμνημονιακή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, επί της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2016 αναγνώρισε πως «είναι σε μια στρατηγική που είναι γεμάτη από αγκάθια και αβεβαιότητες…» Σε αυτά τα «αγκάθια και τις αβεβαιότητες» έθεσε τις επιπτώσεις των capital controls, την άρρωστη ευρωζώνη και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου στο τέλος του χρόνου να ανοίξει το θέμα του Χρέους.
Ειδικότερα, για τις επιπτώσεις των capital controls, υποστήριξε πως δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο αρχικά αναμενόταν και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν περιορισμένης έκτασης. Ίσως είπε να μην ήταν μεγάλες οι επιπτώσεις και λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης για τους οποίους πήραμε συγχαρητήρια από το ΔΝΤ.

Αναφορικά με την «άρρωστη ευρωζώνη» υποστήριξε πως η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη. Και σήμερα, μόνο τα κράτη είναι αυτά που μπορεί να κάνουν μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να φέρουν την ανάπτυξη και όχι μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί όπως η ευρωζώνη.

Ως τρίτη αβεβαιότητα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να ανοίξουμε τη συζήτηση για το χρέος. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε πως είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί. Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Έχουμε κάνει – τόνισε- όπως μας λένε οι θεσμοί πολύ πιο οργανωμένη δουλειά από ότι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε για ποιο λόγο ήταν πάντα ενάντια σε μια έξοδο από το ευρώ, λέγοντας πως έτσι θα ευνοούνται οι υποτιμήσεις που θα γινόντουσαν.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως πράγματι για το 2016 και 2017 έχουν εγγραφεί μικρότερα πλεονάσματα, όπως του επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, αλλά υποστήριξε πως ακόμα και το 1% πλεόνασμα από το 2018 και μετά σε παρούσες αξίες, εάν αυτές υπολογιστούν με προεξοφλητικό επιτόκιο 3%, θα είναι πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλησε να απαντήσει και στο ερώτημα «εάν η Κυβέρνηση έχει την ιδιοκτησία του τρίτου προγράμματος και εάν το πιστεύει…» λέγοντας πως ήταν αναμφίβολα «ένας συμβιβασμός που ήταν επώδυνος συμβιβασμός».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε