Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε τη συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος

Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε τη συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος

Με το γνωστό του… χιούμορ και με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg για τη συμφωνία για το χρέος.

«Χθες, ο κ. Μητσοτάκης στον Bloomberg παραδέχτηκε με τον πιο σαφή τρόπο το πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος. Αν μείνει κανένα μήνα ακόμα στις ΗΠΑ τον βλέπω να τον καλούμε στο συνέδριο για να κάνει τον απολογισμό των θετικών αποτελεσμάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στο χρέος και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας σημειώνοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές.

Σε ερώτηση για το εάν έχει μιλήσει με τους πιστωτές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (το 3,5% που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση) προκειμένου να μειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα απάντησε: «Φυσικά. Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρελθόντος. Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

«Το χρέος θα είναι πολύ πιο βιώσιμο αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να τα αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα και ήδη έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις