Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Τσακαλώτος στη Βουλή: Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν!

Τσακαλώτος στη Βουλή: Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν!

Απόλυτα καθησυχαστικός για το τραπεζικό σύστημα εμφανίσθηκε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την «μαύρη Τετάρτη» για την τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο αποδίδοντάς το σε «σπεκουλαδόρους» και «σορταρίσματα». Παράλληλα απάντησε και στην κριτικής σχετικά με τα δύο σενάρια στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού λέγοντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ από το 2010 καταθέτουν βάση σεναρίων τα προσχέδιά τους στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, απλά η χώρα μας λόγω μνημονίου είχε εξαιρεθεί.

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια απάντησε στις αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης για το χθεσινό τραπεζικό «κραχ» του Χρηματιστηρίου υποστηρίζοντας πως «H δική μας άποψη είναι σαφής. Έχουμε τέσσερις τράπεζες. Οι δύο από αυτές δεν  έχουν πρόβλημα από τον ΕLA καθώς έχουνε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και οι άλλες δύο τελειώνουν και αυτές. Όλες οι τράπεζες έχουν πιάσει τους στόχους τους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων  και τους στόχους τους έχουν ξεπεράσει. ‘Όλες οι τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα stress tests και με επάρκεια. Έχουν επίσης επιστροφές καταθέσεων. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία, είναι τα θεμελιακά στοιχεία που κοιτάζουν οι επενδυτές. Όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα,  που σορτάρουν αλλά οι σοβαροί επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους».

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια γι’ αυτό και είπε ότι βεβαίως και θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια και αναφέρθηκε στις από κοινού προσπάθειες που έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισε το τραπεζικό σύστημα και όπως υπογράμμισε ότι όλες οι αποφάσεις όπως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ελήφθησαν με συναίνεση. Και τόνισε ειδικά για την πρόκληση του θέματος των κόκκινων δανείων λέγοντας πως «είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμο. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι και αλήθεια».

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση που του έθεσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας εάν ισχύουν τα όσα γράφονται σχετικά με την δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα παρεμβαίνει υποστηρικτικά με τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο.

Αντίθετα ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να απαντήσει  στις επικρίσεις σχετικά με το «διπλό» προσχέδιο προϋπολογισμού που  κατέθεσε η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε  ότι από το 2010 που εμείς  είμαστε σε πρόγραμμα για όλες τις άλλες χώρες εφαρμοζόταν το λεγόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Δηλαδή, κάθε εξάμηνο καταθέτει ένα προσχέδιο στην  Κομισιον , όπου υπάρχει το σενάριο βάσης για το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση και πως θα κινηθούν εάν συμβεί αυτό τα δημοσιονομικά. Για μας είναι η πρώτη φορά που  καλούμαστε να το κάνουμε γιατί είχαμε κυβερνήσεις από δύο κόμμα που διέλυσαν την χώρα το 2010 και δεν είμαστε  σε Πρόγραμμα και δεν μπαίναμε στα ευρωπαϊκά εξάμηνα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις