Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσακαλώτος στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Ίσως το ΔΝΤ ζητήσει να μειωθεί το αφορολόγητο το 2019

Τσακαλώτος αφορολογητο ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

– Και τι δεν είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΔΝΤ νέα μείωση του αφορολογήτου από το 2019
– Έχουμε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα είπε ο υπουργός Οικονομικών
– Το ένα είναι οι πλειστηριασμοί και το άλλοι οι τράπεζες που “κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους”
– “Φεύγουμε από μια γραμμή επιτήρησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση”, είπε επίσης

Πολλά είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για βραχυπρόθεσμους κινδύνους, για προβλήματα, για τους πλειστηριασμούς, για τις τράπεζες και κυρίως για τον κίνδυνο να ζητήσει το ΔΝΤ μείωση του αφορολόγητου πριν τον… κόφτη. Όσο για την επιτήρηση μετά το τέλος του Μνημονίου; Αυτή θα φύγει, αλλά παράλληλα θα μείνει.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «έχουμε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα». Ένα από αυτά, είναι και οι πλειστηριασμοί. Για τους οποίους πιέζουν οι δανειστές και κρατούν… όμηρο ένα μέρος της δόσης.

Οι πλειστηριασμοί

«Η βασική θέση της Αριστεράς είναι η κοινωνική στέγαση», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και συνέχισε λέγοντας πως «όποιος θέλει θα πρέπει να μπορεί να παίρνει δάνειο. Και οι τράπεζες πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Όταν υπάρχει κρίση πρέπει να πάρεις μέτρα. Αυτά τα μέτρα θα τα δεις όταν υπάρχει κανονικότητα και προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί».

Το ΔΝΤ και το αφορολόγητο

Ο Ευκελίδης Τσακαλώτος μίλησε για δυο κινδύνους. Ο ένας, είπε, είναι οι τράπεζες. Και ο δεύτερος, το ΔΝΤ. Δεν απέκλεισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητήσει να μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο το 2019 και όχι το 2020.

Και αναρωτήθηκε: «Πώς το αντιμετωπίζεις; Ή με συμμαχίες ή με το να έχεις τη δική σου στρατηγική. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές όπως τις ορίζουμε εμείς».

Ο υπουργός Οικονομικών, σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε και στο τέλος του προγράμματος. «Φεύγουμε από μια γραμμή επιτήρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μνημόνιο γιατί έχουμε το δικό μας πρόγραμμα», είπε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις