Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τσακωμός ΝΔ – ΕΡΤ για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

ΕΡΤ ΝΔ συλλαλητήριο

– Κακός… χαμός με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
– Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη τηλεφώνησε για… παράπονα στον πρόεδρο και τον υπεύθυνο ειδήσεων της ΕΡΤ
– “Καλύψαμε το γεγονός καλύτερα από τα ιδιωτικά κανάλια, απαντά στα δημοσιεύματα η δημόσια τηλεόραση
– Κύκλοι ΝΔ: Τουλάχιστον οξύμωρο ένα γεγονός που έτυχε διεθνούς προβολής να είχε τόσο χαμηλή κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση

Ο ογκώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μπορεί να “ένωσε” όσους βρέθηκαν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη αλλά διχάζει την ΕΡΤ και τη Νέα Δημοκρατία. Που… τσακώνονται για το αν η δημόσια τηλεόραση κάλυψε επαρκώς και όπως έπρεπε το γεγονός.

Από το βράδυ της Κυριακής, στα social media και σε δημοσιεύματα του Τύπου, υπήρχαν “φωνές” κατά της δημόσιας τηλεόρασης για τον τρόπο κάλυψης του συλλαλητηρίου. Ιδίως κατά της ΕΡΤ3, της δημόσιας τηλεόρασης που “βγαίνει” από τη Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε κι ένα ζήτημα με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Ανάρτηση στο ert.gr ανέφερε πως ήταν «δεκάδες», κάτι που επίσης δεν άρεσε σε πολλούς.

Τα… παράπονα αυτά φαίνεται πως έφτασαν και στα αυτιά της Νέας Δημοκρατίας. Το συλλαλητήριο, άλλωστε, ήταν από πριν καν γίνει “πόλος” αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα παράπονα από τη Νέα Δημοκρατία

Η δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας εκφράστηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εκπρόσωπο του κόμματος, Μαρία Σπυράκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, η κα Σπυράκη τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Λεοντή και στον εντεταλμένο σύμβουλο, υπεύθυνο του τομέα ειδήσεων, Βασίλη Ταλαμάγκα.

Και στους δυο, η εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας για την ελλιπέστατη κάλυψη του χθεσινού συλλαλητηρίου».

Επισήμανε, αναφέρει η ανακοίνωση, την ολιγωρία της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ανέφερε δε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής, ότι την ώρα της συγκέντρωσης, η ΕΡΤ3 προέβαλλε την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό».

Οι… “κύκλοι” της ΝΔ

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας δήλωναν, εξάλλου, ότι «η ΕΡΤ, η οποία είναι δημόσια και χρηματοδοτείται από ειδικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες κάλυψε ελλιπέστατα το  συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με τις πληγές της Νέας Δημοκρατίας:

  1. Η ΕΡΤ3, κανάλι που εντέλλεται να καλύπτει την επικαιρότητα  της Β. Ελλάδος, δεν έκανε απευθείας μετάδοση  του συλλαλητηρίου, ούτε έκανε απευθείας συνδέσεις.
  2. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου η ΕΡΤ1 έπαιζε «Το αλάτι της Γης», η ΕΡΤ2 πατινάζ  και η ΕΡΤ 3 την εκπομπή «Κυριακή στο χωριό».
  3. Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ υπήρξε αναφορά  πως συμμετείχαν στο συλλαλητήριο δεκάδες πολίτες

Τα ξένα ΜΜΕ

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκαν και στα διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν το συλλαλητήριο.

Όπως αναφέρει το Reuters, «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες… διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας».

Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάρτυρες έκαναν λόγο για 300.000 άτομα, προσθέτοντας πως «ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», ανέφεραν οι κύκλοι της ΝΔ.

Σε δημοσίευμα των New York Times γίνεται λόγος για «δεκάδες χιλιάδες» διαδηλωτές, με αναφορά στην εκτίμηση της αστυνομίας για 90.000.

Εκτεταμένες ήταν οι αναφορές στο συλλαλητήριο και στα γερμανικά ΜΜΕ όπως στην Die Zeit, την Tageszeitung  και την Deutsche Welle.

«Είναι λοιπόν τουλάχιστον οξύμωρο πως ένα γεγονός που έτυχε διεθνούς προβολής, είχε τόσο χαμηλή κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση», κατέληξαν οι πηγές της Πειραιώς.

ΕΡΤ: Καλύτερα από ιδιωτικά κανάλια

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22.01.2018) η ΕΡΤ αποφάσισε να απαντήσει. Η δημόσια τηλεόραση ανέφερε ότι τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα κάλυψε ειδησεογραφικά το συλλαλητήριο, με ρεπορτάζ σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές της.

Μάλιστα, τονίζει ότι ο χρόνος που εκείνη διέθεσε «ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που διέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια».

Όσον αφορά στο “δεκάδες” πολίτες, η δημόσια τηλεόραση επισημάνει στην ανακοίνωσή της ότι αυτό ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, το οποίο διορθώθηκε σε λίγα λεπτά. Και πρόσθεσε ότι το ίδιο λάθος έκαναν και ιδιωτικά sites. Αλλά εκείνη το… διόρθωσε πρώτη.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Συγκεκριμένοι κύκλοι επιλέγουν για μία ακόμα φορά τη στοχοποίηση μόνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Όλη η ανακοίνωση της ΕΡΤ

Σχετικά με δημοσιεύματα για την κάλυψη του χθεσινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη από την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της εταιρείας επισημαίνει τα εξής:

Η ΕΡΤ κάλυψε χθες και σήμερα ειδησεογραφικά το συλλαλητήριο, με εκτενή ρεπορτάζ που μετέδωσαν όλα τα δελτία και οι ενημερωτικές εκπομπές της, ακριβώς όπως γίνεται παγίως για την κάλυψη κάθε κινητοποίησης.

Ο χρόνος που διατέθηκε από την ΕΡΤ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που διέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί  και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Όσον αφορά σε κατηγορίες περί εσφαλμένης πληροφόρησης από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, αυτό οφείλεται σε ένα – εμφανές για κάθε καλόπιστο – ανθρώπινο λάθος, το οποίο διορθώθηκε σε λίγα λεπτά. Το ίδιο δε λάθος έκαναν πολλές επίσημες ιστοσελίδες ιδιωτικών μέσων, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την ίδια πηγή με την ΕΡΤ. Παρότι βεβαίως η ΕΡΤ το διόρθωσε πρώτη, συγκεκριμένοι κύκλοι επιλέγουν για μία ακόμα φορά τη στοχοποίηση μόνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις