Τσιάρας: Σκεφτόμαστε αυστηροποίηση των ποινών για σεξουαλική κακοποίηση

Την προοπτική αυστηροποίησης των ποινών που συνδέονται με σεξουαλική κακοποίηση εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε ως απολύτως αναγκαία την επαναφορά της ρύθμισης περί μη παραγραφής αυτού του είδους των αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.

«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα τα οποία δημιουργούν απολύτως αρνητικά συναισθήματα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έχουν τεθεί όλα αυτά υπόψιν της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα. Ναι, υπάρχει μία σκέψη αυστηροποίησης των ποινών. Όλα αυτά πρέπει να τα δει κανείς σε συνδυασμό με το τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν σε άλλα άρθρα του ΠΚ», τόνισε ο κ. Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την προσέλευσή του στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με αφορμή τη σημερινή μέρα ορκωμοσίας της 27ης σειράς νέων σπουδαστών.

Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι η επαναφορά της ρύθμισης περί μη παραγραφής τέτοιου είδους αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος «αντιλαμβάνεστε ότι είναι απολύτως αναγκαία μιας και με τον νέο ΠΚ είχαμε βρεθεί σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα».

«Οι επιδημιολόγοι θα αποφασίσουν για τα δικαστήρια»

Σε άλλη ερώτηση για το αίτημα των δικηγόρων να επαναλειτουργήσουν τα Δικαστήρια λόγω της αναστολής για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, ο υπουργός είπε ότι αυτό είναι θέμα της Επιτροπής των Επιδημιολόγων και πρόσθεσε ότι ο συγχρωτισμός στα Δικαστήρια είναι δύσκολο ζήτημα, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία.

«Εγώ προσωπικά εκφράζω τη σταθερή πεποίθηση που θέλει τα Δικαστήρια να είναι ανοιχτά. Και το λέω αυτό διότι αφενός το Κράτος Δικαίου πρέπει να λειτουργεί υπό οποιασδήποτε συνθήκες και αφετέρου πρέπει να κατοχυρώνονται τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Σε ποιο βαθμό μένουν ανοιχτά τα δικαστήρια και ποιες λειτουργίες μπορούν να υποστηριχθούν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, ξεπερνάει το Υπουργείο. Είναι θέμα της Επιτροπής Επιδημιολόγων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

click4more: Σαρηγιάννης για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: «Είναι σαν να έχουμε πια δύο ιούς»

Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών των Δικαστηρίων (e-justice), ενώ όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια τόνισε ότι βρίσκεται ήδη στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στη σημερινή μέρα ορκωμοσίας της 27ης σειράς νέων σπουδαστών (Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Κατεύθυνσης, όπως επίσης Κατεύθυνσης Εισαγγελέων), ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «σηματοδοτεί την πραγματική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αλλά, πολύ περισσότερο δίνοντας όλες τις δυνατότητες και προοπτικές προκειμένου να υπηρετήσει έναν κρίσιμο θεσμό απολύτως σημαντικό για το γίγνεσθαι της ελληνική κοινωνίας». «Με έναν σχεδόν διπλάσιο αριθμό σπουδαστών», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας, «και με γεγονός ότι έχουμε 65 νέες οργανικές θέσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε την ευκαιρία οι δικαστικοί λειτουργοί να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον ρόλο και τον σκοπό τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Μητσοτάκης: Συνεχάρη τηλεφωνικά τον διευθυντή του δημοτικού στο Δαμάσι Τυρνάβου

Μητσοτάκης: Συνεχάρη τηλεφωνικά τον διευθυντή του δημοτικού στο Δαμάσι Τυρνάβου

Τηλεφωνική επικοινωνία που κατεγράφη σε video είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γρηγόρη Λέτσιο, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου. Ο κ. Μητσοτάκη ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας: Άμεση η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Πέτσας: Άμεση η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνδράμει άμεσα τόσο για την οικονομική κάλυψη των πρώτων ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Να συμφωνήσουμε το συντομότερο για το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Να συμφωνήσουμε το συντομότερο για το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία της Ούρσουλας. Όντως βλέπουμε φως στο τέλος τούνελ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του κατά τη συμμετοχή του σε διαδικτυακή συζήτηση ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης: Όχι σε επιβάρυνση των νησιών με αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών

Μητσοτάκης: Όχι σε επιβάρυνση των νησιών με αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών

Συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και ανατολικής Σάμου, Γεώργιο Στάντζο, των τριών δήμων του Βορειοανατολικού Αιγαίου ... Διαβάστε περισσότερα
Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως μόνιμο εργαλείο αποτροπής

Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως μόνιμο εργαλείο αποτροπής

Στην παρέμβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε στην ανάγκη οι κυρώσεις κατά της ... Διαβάστε περισσότερα