Πολιτική

Τσίπρας: Αποκάλυψη για αύξηση 50 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους

Υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα θετικά μέτρα το επόμενο διάστημα και αν εξετάζεται και το θέμα του ΕΚΑΣ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι “σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομική πολιτική πολύ λιγότερης λιτότητας, ελαφρύνσεων για τους πολλούς και στήριξης των αδυνάμων, ιδίως αυτών που επλήγησαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίδραση των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ακόμα περισσότερη θετική απόδοση και σημείωσε: “Εκτιμούμε και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος, με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων.

“Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”

Αναγνώρισε ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση, την οποία η κυβέρνηση του βρήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση, αλλά τόνισε πως στα τέσσερα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση του και ανέφερε ενδεικτικά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2016, το 2017 και το 2018, καθώς και τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιχειρούν μια “λαθροχειρία”, λέγοντας ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το εισόδημα των συνταξιούχων “συρρικνώθηκε”.[read4more]

“Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι οι παροχές σε συντάξεις επί των ημερών μας από το 2015 και μετά έχουν μια αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο με μέση σύνταξη”, υπογράμμισε.

“Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο και λέμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε ελαφρύνσεις, θα έχουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας να πηγαίνει στους πιο αδύναμους, θα έχουμε σε μόνιμη βάση τη 13η σύνταξη, θα έχουμε μειώσεις στη φορολογία και από το 2020 ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία”, σημείωσε και τόνισε πως για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο δεν αρκεί να έχει 153 βουλευτές στη Βουλή για να το ψηφίζουν, όταν ο λαός είναι αυτός που θα δώσει την τελική του έγκριση.

“Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών”

“Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών”, παρατήρησε για τις εκλογές της Κυριακής και είπε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος έγκρισης στα μέτρα ελάφρυνσης και η ψήφος στη Ν.Δ και τον κ. Μητσοτάκη είναι εντολή κατάργησης αυτών των θετικών μέτρων.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια σε σχέση με τους στόχους της χώρας και τόνισε πως υπάρχουν ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν εμμονή στις πολιτικές της λιτότητας και αντιδρούν.

Σε αυτούς συμπεριέλαβε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

“Προσβολή του κ. Βέμπερ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό”

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ πως όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ο Μάνφρεντ Βέμπερ τον προσέβαλε με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να προσβάλει κάποιος έναν πρωθυπουργό. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στα ελληνικά ο κ. Βέμπερ δεν φορούσε καν τα ακουστικά του, δηλαδή απαξιούσε και να ακούσει τα επιχειρήματα του Ελληνα πρωθυπουργού.

“Αυτή η στάση του κ. Βέμπερ και μόνο σηματοδοτεί και το πολιτικό του ήθος, αλλά και την εμμονή ως Βαυαρός πολιτικός, διότι η Γερμανία έχει ευθύνη για την απόκλιση Βορρά – Νότου, καθώς τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας και των χωρών του Βορρά”, σχολίασε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως “θα είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα ο Βέμπερ αν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, όπως ζητάει ο Μητσοτάκης”, και γι αυτόν το λόγο ζητάει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της Κυριακής, επειδή θα του δώσει την πολιτική νομιμοποίηση να πει “όχι” στην πρόταση να γίνει ον κ. Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. την Τρίτη 28 Μαίου στις Βρυξέλλες..

Σε ερώτηση για την υπόθεση Κουφοντίνα είπε ότι είναι αποκλειστικά θέμα της δικαιοσύνης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό στα ζητήματα της οικονομίας θέλει να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που προφανώς απασχολούν τους πολίτες, όπως τα ζητήματα της ασφάλειας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν κατέχουν την απόλυτη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά στη Ν.Δ, λέγοντας πως “η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα λαϊκό αίτημα και δεν το υπηρετούν μονάχα αυτοί που είναι συντηρητικοί, γιατί κι εμείς που είμαστε προοδευτικοί θέλουμε την ασφάλεια των πολιτών”.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους φιλελεύθερους πολίτες, ανεξάρτητα σε ποιον χώρο ανήκουν, και είπε πως η κυβέρνηση του απέδειξε γενναιότητα και θάρρος να πάρει τολμηρές αποφάσεις στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων (νόμος για ιθαγένεια παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου).

“Οταν μιλάω για τους πολλούς, μιλάω για την Ελλάδα του 99%”

Σε ερώτηση αν είναι διχαστικό το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για την “Ελλάδα των πολλών” ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά και σημείωσε: “Οταν μιλώ για τους πολλούς μιλάω για την Ελλάδα του 99%. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε. Η πολιτική για τους λίγους θέλει να διχάσει. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία σε ένα στόχο: Οι θυσίες να μην πάνε χαμένες. Δεν κάνω διαχωρισμούς”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες “ξανάνιωσε”, γιατί, όπως είπε, η επαφή με τον κόσμο είναι η ζωή για τον πολιτικό και η αγάπη του κόσμου του έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 47
ΝΔ: Μαρινάκης, Παπαστεργίου, Ρωμανός ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των ψηφοδελτίων – «Μπαράζ» περιοδειών από γαλάζια στελέχη
«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο δρόμο μέχρι τις εκλογές του 2027» δηλώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα μετέχει συντεταγμένα όλη η ΝΔ
Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη λειτουργία του gov.gr 11
Crash test για Τσίπρα, Καρυστιανού και Ανδρουλάκη: ΕΛΑΣ, Ελπίδα και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη 2η θέση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη «μεγάλη εικόνα» καταγράφεται μια σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το νέο τρίγωνο της αντιπολίτευσης αναζητά ακόμη σαφές πολιτικό αφήγημα
Οι Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού και Νίκος Ανδρουλάκης 108
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού