Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τσίπρας: Εκλογές το ’19 – Η αντιπολίτευση δεν θέλει την έξοδο από την επιτροπεία [audio]

Τσίπρας εκλογές

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Για το Σκοπιανό υπάρχει αισιοδοξία αλλά… καλύτερα να περιμένουμε τις πράξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όλους και για όλα.

Για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος στα σενάρια για εκλογές μέσα στο 2018. Επανέλαβε ότι θα γίνουν το 2019, όταν λήγει η θητεία της κυβέρνησης. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, εκτίμησε ότι «το ’18 θα είναι η χρονιά μας» και προτίμησε τις… πράξεις από τα λόγια όσον αφορά στο Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον realfm 97,8 την Τρίτη (02.01.2018), τόνισε πως δεν τον αφορούν οι λανθασμένες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκλογές.

Ακούστε πιο κάτω όλη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Εκλογές το ’19

«Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι -εδώ και πολλές φορές λανθασμένεςεκτιμήσεις της αντιπολίτευσης για την ημερομηνία των εκλογών. Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτές δεν θα είναι το ‘18, θα είναι το ‘19, στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν όταν τελειώσει η θητεία της κυβέρνησης «όχι μόνο γιατί τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα (…) κυρίως, όμως, διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται, λοιπόν, πολιτική σταθερότητα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως «προπαγανδίζει την καταστροφή εδώ και πάρα πολύ καιρό». Και αυτό γιατί, όπως είπε, «βασική της επιθυμία δεν είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία», αλλά «η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος».

Η μετά το Μνημόνιο εποχή

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην αισιοδοξία ότι το ’18 θα είναι «η χρονιά μας. Γιατί μετά από οκτώ, πια, ολόκληρα χρόνια μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε, στη μέση του ’18, τον Αύγουστο του ’18 προβλέπεται το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης, άρα βγαίνουμε από τα μνημόνια και το κυριότερο έχω την αίσθηση ότι βγαίνουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν».

Ακούστε πιο κάτω όλη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Σημείωσε όμως ότι μαζί με το Μνημόνιο πρέπει να τελειώσουν και οι παθογένειες. «Παθογένειες που αν δεν τελειώσουν ή αν δεν αρχίζουν να ελαχιστοποιούνται ενδεχομένως υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο. Άρα, δεν οραματίζομαι το 2018 ως μία επιστροφή στα χρόνια του 2008-2009, λίγο πριν την κρίση», σημείωσε.

Σκοπιανό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι είναι αισιόδοξος για λύση στο θέμα με το όνομα της ΠΓΔΜ. Όπως είπε πρέπει να γίνουν βήματα και από την άλλη πλευρά. Και τόνισε πως προτιμά τις πράξεις από τα λόγια.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει, πράγματι, από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μένει να τα δούμε όμως αυτά, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου (…) να περιμένουμε να δούμε, όχι λόγια αλλά απτά αποτελέσματα. Στην εξωτερική πολιτική, πρέπει κανείς να είναι συγκρατημένος και να μην λέει πολλά λόγια. Προτιμώ τις πράξεις και τα έργα παρά τα λόγια».

Η Τουρκία

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και τόνισε: «Πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα, τα υπαρκτά, να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική. Το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».

Ακούσε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Real Fm

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις