Πολιτική

Τσίπρας: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου “φωτίζει” τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη

"Η εξέγερση του Νοέμβρη φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες τού σήμερα" αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες τού σήμερα. Τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μία από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Ήταν μία εξέγερση μαζική και ενωτική, η αιματηρή καταστολή της οποίας στέρησε τη Χούντα από κάθε έρεισμα και έβαλε τα θεμέλια για την κατάρρευσή του δικτατορικού καθεστώτος» αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Από τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, η επέτειος του Πολυτεχνείου πήρε τον χαρακτήρα μίας αγωνιστικής κινητοποίησης με παλλαϊκά χαρακτηριστικά.

Και παρ’ όλο που πολλοί θα ήθελαν -και προσπάθησαν- να σβηστεί αυτή η ιστορία από τη συλλογική μνήμη, η 17η Νοέμβρη παραμένει εδώ και 44 χρόνια μία ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής.

Τέτοια αιτήματα είναι σήμερα η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, που περιορίστηκε ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από το καθεστώς της επιτροπείας, η περιθωριοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού, και του ακροδεξιού λαϊκισμού, το δικαίωμα όλων, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, στη μόρφωση, τη δουλειά και την αξιοπρέπεια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέες αιχμές κατά της Μαρίας Καρυστιανού και της Μαρίας Γρατσία από στέλεχος του κόμματος: «Ε όχι κι έτσι βρε Μαρίες»
Καταγγέλλει την ηγεσία της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία», υποστηρίζοντας ότι «και μόνο στο άκουσμα της λέξης "καταστατικό" έπαιρνε depon» και ότι «έκανε τα πάντα να διώχνει τους πολίτες»
Η Μαρία Καρυστιανού
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Η αντιπολίτευση ζητεί πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας – «Οι ευθύνες δεν θα θαφτούν στις στάχτες»
Συλλυπητήρια για τους δύο νεκρούς και αιχμές κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα - Στο επίκεντρο οι συνθήκες του δυστυχήματος, η ασφάλεια των πληρωμάτων και ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα 6