Πολιτική

Τσίπρας για Παιδεία: Η μόνη πρόταση της ΝΔ συμπυκνώνεται στη λέξη «Ιδιωτικό»

Με πυρά κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν σχέδιο μείωσης της δαπάνης για την Παιδεία ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εργαζόμαστε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα για να συμβάλουν με τις ιδέες τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για την έρευνα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Το προγραμμά μας αντιπαραβάλλεται το φιλελεύθερο όραμα της ΝΔ για την εκπαίδευση και η μόνη πρόταση της ΝΔ συμπυκνώνεται σε μία και μόνο λέξη: «Ιδιωτικό».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες οικονομικής ενίσχυσης. Κάναμε πράξη το αυτονόητο, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Τα σχολεία ανοίγουν στην ώρα τους και με παρόντες τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στα χέρα των μαθητών από τις πρώτες ημέρες.

Επιχειρούμε να ευνοήσουμε την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας και του κοινωνικού οφέλους. Δεν αντιμετωπίζουμε την κοινωνία ως αδαή πλειοψηφία, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε.

Η αιχμή του προγράμματος είναι παρεμβάσεις στο λύκειο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να αναβαθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο σχολειό. Έχει ωριμάσει πια η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:
 

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό “σαρβάιβορ”. Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ επί τη συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι διαθέτει ακραία νεοφιελεύθερο πρόγραμμα και πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ιδιωτικό και όχι το δημόσιο. Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την παιδεία των παιδιών των λαϊκών περιοχών. Του καταλόγισε ότι αντιδρά και στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έρθει μετά τη θερινή ανάπαυλα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης: «Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες»
Pροανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 23
Το σχέδιο Τσίπρα για τη ΔΕΘ: «Να παράγουμε περισσότερο, να μοιραζόμαστε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα»
Με «έντιμη διακυβέρνηση, δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη - Η σύγκλιση με την Ευρώπη γίνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος
Αλέξης Τσίπρας 22
Μητσοτάκης από Κοζάνη: Το 2023 είπα ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, τώρα λέω ότι πριν τις εκλογές θα τα έχει ξεπεράσει
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και θα αναγνωρίσουν στη ΝΔ ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε πολύ δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην Κοζάνη 200
Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ για Ακρίτα: Απροκάλυπτα προσπαθεί να αυξήσει την πλειοψηφία της στο προεδρείο της Βουλής
«Οι ακροδεξιοί πολιτικοί συνοδοιπόροι της κυρίας Σδούκου και του κυρίου Μαρινάκη έκαναν πολιτική καριέρα με τέτοια θλιβερή ατζέντα», επισημαίνει ο Κώστας Τσουκαλάς, συμπληρώνοντας πως «δεν έχει τέλος ο πολιτικός τους κατήφορος»
ΠΑΣΟΚ, γραφεία 6