weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τσίπρας για Paradise Papers: Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το “χτύπημα” της φοροδιαφυγής

Τσίπρας για Paradise Papers: Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το “χτύπημα” της φοροδιαφυγής

Πάνω από 130 ονόματα με ελληνικό ενδιαφέρον μεταξύ των οποίων εφοπλιστές, άτομα που συνδέονται με πολιτικούς αλλά και στέλεχος τράπεζας χρησιμοποιούν τις offshore για να μην φορολογούντα,ι σύμφωμα με τα Paradise Papers και όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Έθνος”.

Συνολικά έχουν διαρρεύσει 6,5 εκατομμύρια έγγραφα και ο όρος Ελλάδα εντοπίσθηκε σε 5.553 από αυτά.

Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι μεταξύ άλλων email, συμβάσεις δανειοδότησης και άλλα συμβόλαια.

Η πλειονότητα των διευθύνσεων είναι σε Αθήνα και Πειραιά. Οι περιοχές της Αττικής που έχουν διαρρεύσει από τα αρχεία της Appleby είναι: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Ελληνικό, Χαλάνδρι, Αλιμος, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νεα Ερυθραία και Βύρωνας.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού

“Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χτες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας.
Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων.
Και αυτό, την στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης.
Και πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι, τα θύματα της φτώχειας, τα θύματα της ανεργίας.
Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό, που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας, και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες.
Η Ελλάδα, η χώρα μας έχει πικρή πείρα, καθώς μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν.
Τα οποία διαρκώς προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους.
Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, είναι μια πρόκληση για την Παγκόσμια Κοινότητα.
Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης, που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης.
Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης.
Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών.
Δεσμευόμαστε σε αυτό τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης”.

Ποια είναι η Appleby

Η Appleby είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore. Εδρεύει στις Βερμούδες και στα αρχεία της κρύβονται υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες. Οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αλλά και οι πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί του πλανήτη που έχουν επιλέξει τη μυστικότητα των offshore.

#TAGS MM