Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα

Επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς την νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το κλείσιμο του προγράμματος» όσο κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση «δουλεύει για το αντίθετο».

Είμαστε εντός προγράμματος με συνείδηση των δυσκολιών και πετυχαίνουμε τους στόχους γιατί βάλαμε το κράτος να δουλέψει και όχι να εξυπηρετεί τους φίλους μας. Καταφέραμε ρεκόρ απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Καταπολεμήσαμε τη διαφθορά. Αυτός είναι ο δρόμος για την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση για τις πιο αδύναμες κατηγορίες πολιτών, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το αγροτικό. Τόνισε ότι διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, στα μέσα του 2018.

Αν το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην υποκίνηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλό είναι να το εγκαταλείψετε, είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο κάλεσε να απαντήσει: «Εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, πείτε μας κ. Μητσοτάκη θέλετε να υπογράψουμε ότι μας δώσουν; Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε να εφαρμόσουμε μέτρα 4,5 δισ; Το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστεί; Θέλετε να αποτύχει η χώρα για να το καρπωθείτε πολιτικά και μετά να έλθετε ως “λευκός ιππότης” για να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Το σχέδιό σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη». Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει «να ολοκληρώσει την καταστροφή που άφησαν το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος».

«Σας ζητώ να απαντήσετε σήμερα σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή την αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καταστροφική εξέλιξη;
Πρέπει να συνεχίσουν να επιμένουν σε σκληρά μέτρα;
Συνεχίζετε να στηρίζετε την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος;
Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ιδεοληψία της αριστεράς;
Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία αδαή;» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Την παλικαριά σας την είδε ο λαός όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδώσει μέρος του υπερπλεονάσματος. Φταρνίσθηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας ότι «πανηγυρίσατε με χαιρεκακία όταν πάγωσαν προσωρινά τα μέτρα για το χρέος. Η χαιρεκακία σας ήταν απέναντι στους συνταξιούχους που έκαναν γιορτές με αξιοπρέπεια».

Ο Πρωθυπουργός σχολίασε και τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά: «Μην υποτιμάτε τόσο πολύ την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα τα συμφέροντα που σας στήριζαν όταν κυβερνούσατε δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε το μυαλό και την κριτική σκέψη των πολιτών. Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά. Θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε για τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% είχατε συμφωνήσει για 4,5% το 2016 και το 2017, που σημαίνει 13 δισ. περισσότερους φόρους. Γιατί δεν εξηγείτε ότι για σας ανάπτυξη σημαίνει αφορολόγητες επιχειρήσεις χωρίς συμβάσεις εργασίας και αφορολόγητα μερίσματα των μετόχων, όπως εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «υπογράφατε ό,τι σας έβαζαν κάτω από το στυλό και μας κατηγορούσατε όταν κάναμε έξι μήνες διαπραγμάτευση» και τόνισε ότι «είναι θράσος να μας κατηγορείτε» για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την υγεία, το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και «να αμφισβητείτε το δικό μας ηθικό πλεονέκτημα όταν σκάνε το ένα μετά το άλλο η SIEMENS, τα θαλασσοδάνεια», ενώ «τα μεγάλα έργα είχαν κολλήσει επί τριετία γιατί δεν τα βρίσκατε στη μοιρασιά».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η μείωση φορολογίας που ευαγγελίζεστε αφορά τα μεγάλα εισοδήματα, όχι τον κόσμο του μόχθου, γιατί αυτά τα συμφέροντα υπηρετείτε». Μάλιστα τόνισε ότι «στα κανάλια κανείς δεν σας ρωτά πού θα βρείτε τα λεφτά. Δεν σας ρωτούν για το προφανές, ότι στήνετε το πολιτικό αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μας λέτε ότι για τα δεινά της κοινωνίας δεν ευθύνεται η φοροδιαφυγή, οι μίζες, η διαφθορά, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους θέλετε να φέρετε σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».

«Η κυβέρνηση ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες προσπαθεί να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους. Έχουν πρόσβαση στην υγεία 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, καλύπτουμε τα κενά στην υγεία, ανοίξαμε τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε αναφορά και στις τηλεοπτικές άδειες σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο νόμος Παππά «ισχύει και πρέπει να εφαρμοστεί». «Πείτε μας, θα είστε και για δεύτερη φορά απέναντι στην προσπάθεια να μπει μία τάξη;» είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ..

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε