Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τσίπρας: «Η κρίση να μην γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών»

Τσίπρας: «Η κρίση να μην γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών»

Την άποψη ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος, εξέφρασε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία».

«Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων, και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή άλλη ομάδα κι αν ανήκει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Click4more Μητσοτάκης στη Βουλή: «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι»

Και πρόσθεσε: «Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε λοιπόν πριν από όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΕΣΥ λέγοντας: «Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος του για την υγεία λέγοντας ότι χρειάζεται:

«Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών,

Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κυβέρνησή σας πάγωσε τις 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η δική μας είχε προκηρύξει για φέτος.

ΤΩΡΑ πρέπει να τις προχωρήσει.

Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.

Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 Κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική  παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα.

Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι)».

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι: «Το μέτωπο της υγείας είναι το κύριο αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες είναι δυσθεώρητες τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα παρόμοιο, γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο, -όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ώστε αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και αφετέρου βγαίνοντας από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, που θα τους περιλαμβάνει όλους και όλες, χωρίς μείωση εισοδημάτων.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες, ούτε απαντούν στην διάχυτη ανασφάλεια του κόσμου, ενώ  αδυνατούν να βελτιώσουν τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα και έχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις άμεσες συνέπειες της κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύουν στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία από το στρατηγικό-συστημικό κίνδυνο να συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα η ανεργία και η νέα φτωχοποίηση να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι αδύνατο να επανέλθουν μετά την πανδημία.

Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της μετατροπής των εργασιακών τους σχέσεων σε μερικής απασχόλησης ή χαμηλότερων αποδοχών, και οι περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται δεν έχουν την ελάχιστη στήριξη».

Περιγράφοντας στους βασικούς στόχους ενός προγράμματος σωτηρίας  ανέφερε ότι αυτοί είναι:

«-Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, και ελευθέρων επαγγελματιών κατά την διάρκεια της κρίσης.

-Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω  διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.

-Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω αύξησης επενδύσεων με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδιασμένων μεγάλων δημόσιων έργων υποδομών, και μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

– Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους  από τους  πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης.

– Η μη δημιουργία ή ο περιορισμός δημιουργίας  νέου ιδιωτικού χρέους από επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης. Και η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.

– Η χορήγηση  ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της.

Και φυσικά η διασφάλιση της σταθερότητας  του τραπεζικού συστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμα   ότι την επόμενη μέρα «θα  κριθούμε όλοι για όλα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα.

Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής. Σε ότι αφορά την στάση συναίνεσης   που κρατά το κόμμα του από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις