Πολιτική

Τσίπρας: Η κυβέρνηση παρέλαβε την πιο τακτοποιημένη οικονομία και κατάφερε να την επιβραδύνει

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει λέγοντας ότι «η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης – από τη φορολογία μέχρι τα εργασιακά και από τον τρόπο που σκέφτεται να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα και τις τράπεζες».

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πριν την πανδημία παρέλαβε την πιο τακτοποιημένη οικονομία που παρέλαβε κυβέρνηση ποτέ από την μεταπολίτευση -και με μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ-, με 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και ρυθμισμένο χρέος.

«Οι παρωχημένες συνταγές αντιστρέφουν την αναπτυξιακή πορεία»

Ωστόσο, κατάφερε να επιβραδύνει την οικονομία ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία. «Ανησυχώ γιατί αποδείχθηκε ότι αυτή η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ήδη πριν από τον κορονοϊό είχε ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται. Δεν μας αξίζει να ζήσουμε ξανά την εμπειρία των δημοσιονομικών περιορισμών. Αν συμβεί θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης με τις παρωχημένες συνταγές της» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία εμφανίζονται σήμερα πάλι ως “αναπτυξιακή πολιτική”. Η επαναφορά του ίδιου μοντέλου της χρεωκοπίας (ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους) είναι όχι μόνο λάθος αλλά εξοργιστική» είπε  ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κόσμος αλλάζει»

Σημείωσε επίσης ότι τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει (Μπάιντεν, ΟΗΕ, G7, ΠΟΥ, ακόμα και το ΔΝΤ) η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στις ιδεολογικές εμμονές της. «Δεν ανακάλυψαν όλοι αυτοί ξαφνικά τα καλά του σοσιαλισμού» σχολίασε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την συνταγή που επαναφέρει η κυβέρνηση είναι αυτοί που θεωρούν πως είναι οι ιδιοκτήτες της παλιάς Ελλάδας. «Διευρύνει το χάσμα των ανισοτήτων και είναι τροχοπέδη για την κοινωνική συνοχή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  «στην Ελλάδα οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση χαρακτηρίζεται λαϊκισμός, σπατάλη, λεφτόδεντρα».

«Για πόσο ακόμα θα υποκρινόμαστε τους Ευρωπαίους ενώ ανταγωνιζόμαστε ένα τριτοκοσμικό μοντέλο της μείωσης του μισθολογικού κόστους και κατάρρευσης της ενεργού ζήτησης;» διερωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση μισθών είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή και συμπλήρωσε ότι η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ κατά Μαριάς Καρυστιανού: Όσο μιλάει για θέματα που δε γνωρίζει, εκτίθεται
«Προς ενημέρωση της, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και οδήγησε σε όλες τις δικαστικές νίκες» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη
ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο: Ενέργεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και παράνομος στοιχηματισμός στην ατζέντα
Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι επιπτώσεις της ΑΙ στον πολιτισμό, ρυθμίσεις για παράνομα τυχερά παίγνια και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και παρεμβάσεις για Δικαιοσύνη και στεγαστική αρωγή
Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο
Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη: Ο φράχτης θα καλύψει όλο τον Έβρο έναντι οποιασδήποτε απειλής
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2026
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Αντιπαράθεση Φλωρίδη και Φάμελλου για τις εκταφές των Τεμπών: «Τα πράγματα εξελίσσονται όπως προβλέπει η νομοθεσία », «Πάρτε θέση»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τη διαδικασία που προβλέπεται για εκταφές και εξετάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι, αν υπάρξει αδυναμία από ελληνικά εργαστήρια, θα αναζητηθούν πιστοποιημένα του εξωτερικού, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σαφή πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης
Φλωρίδης και Φάμελλος
Ακρίτα για Καρανίκα: «Ας του δώσει κάποιος μια θεσούλα στην κυβέρνηση να ηρεμήσει ο λακές του Άδωνι»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επικρίνει τη στάση της για τα επεισόδια εις βάρος του Αδωνι Γεωργιάδη και είχε ζητήσει τη διαγραφή της
Έλενα Ακρίτα και Νίκος Καρανίκας 10
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τον Έβρο έργα υποδομής ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον ποταμό: «Συζητιούνται πολλές δεκαετίες, έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε»
Κατά την επίσκεψή του σε πλημμυρόπληκτες περιοχές και στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα για τη διασφάλιση νερού στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε την αναβάθμιση της βασικής πύλης προς την Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο
15
Ο Χριστοδουλάκης παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα «Αλλαγή+» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι η εσωστρέφεια τροφοδοτείται όταν η προσυνεδριακή διαδικασία γίνεται «μηχανιστική» και όχι πολιτική, ενώ επαναλαμβάνει ότι το «όχι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ πρέπει να είναι «σαφές και καθαρό»
Πολιτική πλατφόρμα Χριστοδουλάκη