Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας: Ίσως χρειαστεί νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις προσφυγικές ροές

Τσίπρας: Ίσως χρειαστεί νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις προσφυγικές ροές

Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των προσφυγικών επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μάλιστα ότι οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί προς την Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω των εξελίξεων στο Ιντλίμπ της Συρίας θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση τους.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του πρωθυπουργού στο δείπνο εργασίας της Συνόδου

1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική αλλά είναι μόνο μια πτυχή της απαραίτητης προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες.
2. Επισήμανε την ανάγκη σύστασης το συντομότερο δυνατό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
3. Επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος ασύλου εντός του 2018, σε μια κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν μεταξύ άλλων χωρών η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.
4. Τόνισε πως το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών. Τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.
Παράλληλα τόνισε πως οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ιντλίμπ οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των ροών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις