Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας… καλεί το «παλιό ΠΑΣΟΚ» και προκαλεί «μουρμούρες» στον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας… καλεί το «παλιό ΠΑΣΟΚ» και προκαλεί «μουρμούρες» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας ο… μετρ του αιφνιδιασμού.
Ο κεντρικός σχεδιασμός πίσω από τις επιλογές στον μίνι ανασχηματισμό.
Ο “πόλεμος” στη Φώφη Γεννηματά και το άνοιγμα στο… παλιό ΠΑΣΟΚ.
Γιατί ενοχλήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι από τα πιο κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού και όπως φαίνεται από τον χθεσινό μίνι ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε και πάλι να δημιουργήσει αίσθηση με τις επιλογές του.

Οι επιλογές του ωστόσο εντάσσονται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο εντάσσεται στην λογική «προοδευτική συμμαχία κατά του μαύρου μετώπου της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς».

Έτσι όπως λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ταύτιση που έκανε στην Βουλή μεταξύ της ΝΔ κει του ΚΙΝΑΛ, με τις χθεσινές  του επιλογές προσπάθησε να εμφανίσει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ως αντιδεξιό το οποίο αντιδρά στον εναγκαλισμό και στο πολιτικό φλερτ της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα διεμήνυσε προς όλες τα πλευρές ότι είναι ανοικτός να συνεργαστεί με τις αντιδεξιές δυνάμεις που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ταυτίζοντας ακόμα περισσότερο το ΚΙΝΑΛ με «το μαύρο μέτωπο της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς της ΝΔ».

Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες και στο άνοιγμα προς τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Στο πλαίσιο της απόφασης ενός κεντροαριστερού πόλου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια προοδευτική πρόταση για τη μεταμνημονιακή εποχή» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας «ότι βρισκόμαστε σε μια έντονη μεταβατική διεργασία που αποτυπώνεται και σε αυτό το επίπεδο».

Σε ερώτηση για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι: «Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται και προφανώς αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τα πράγματα στεγανοποιημένα στην πολιτική ζωή γιατί αλλιώς δεν θα άλλαζαν και οι συσχετισμοί. Θα κάναμε άπαξ εκλογές και τέλος ωστόσο τα πράγματα κινούνται. Δεν είναι στατικά».

Οι επιλογές του πρωθυπουργού ωστόσο έχουν δημιουργήσει γκρίνιες σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ τα οποίο προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος και το οποίο αντιδρά με την λογική ότι όσοι ανταποκριθούν στο κεντροαριστερό άνοιγμα θα πρέπει αυτόματα θα ενταχθούν και στο κυβερνητικό σχήμα.

Ακόμα υπάρχουν εντάσεις για το προφίλ των στελεχών που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι δυο νέοι υπουργοί στο παρελθόν είχαν καταφερθεί με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις