Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας: Έβαλε “πάγο” στους διαφωνούντες

Τσίπρας: Έβαλε “πάγο” στους διαφωνούντες
Φωτογραφία InTime

“O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει”, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ιδιαίτερα σαφής σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του κόμματος, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει και απόψεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς στελέχη της κομματικής ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εισηγήθηκε σήμερα το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώςαποφασίστηκε να γίνει αυτό στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία θα παρίστανται και τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στειλε μήνυμα ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύσουν για όλους και είναι χαρακτηριστική η φράση του ότι “δεύτερη δικαιολογία για τη δεύτερη φορά αριστερά δεν υπάρχει. Σύμφωνοι σύντροφοι και καμία αντίρρηση. Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών σε κρίσιμους τομείς, αφού όμως ξηλώσεις τη σαπίλα που σε τρώει σαν το σαράκι”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τα θέματα της διεύρυνσης. “Λένε κάποιοι καλοπροαίρετα: Μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους. Κρίσιμο ερώτημα. Που όμως δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα. Αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια. Και το ερώτημα αυτό δε μπορεί να απαντηθεί παρά μόνο με κανόνες. Μόνο με κανόνες που θα τους τηρούμε όλοι.Και βεβαίως με βάθεμα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Το Κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά…”.

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, επεσήμανε ότι στη διακήρυξη, την οποία είχαν ψηφίσει ομόφωνα σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ, όλοι είχαν συμφωνήσει για το άνοιγμα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά και σε όσους προέρχονται από το κέντρο.
“Εγώ μάλιστα πιστεύω και κάτι ακόμα: Ότι η ένταξη στο κόμμα αυτών των ανθρώπων όχι μόνο δε θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως προς τα αριστερά θα το στρέψει. Πιο ριζοσπαστικό θα το κάνει.
Ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η δική μου γνώμη”.

Αναφερόμενος στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους φοβούνται το θέμα της διεύρυνσης, ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε: “Ας μη τον φοβηθούμε τον κόσμο. Ας μη φοβηθούμε τη συμμετοχή του κόσμου.Και σε κάθε περίπτωση ας μη τη βαφτίσουμε και αριστερή τοποθέτηση τη φοβία απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στον κόσμο.Όσο πιο ανοιχτός, όσο πιο δημοκρατικός, τόσο πιο αριστερός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και το παράδειγμα του Μπέρνυ Σάντερς στις ΗΠΑ μας το αποδεικνύει”.

“Ο Μητσοτάκης διέψευσε τον προεκλογικό εαυτό του”

Όσον αφορά στην πολιτική κατάσταση της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε: “Είναι πραγματικά μοναδική η ταχύτητα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε μετεκλογικά τον προεκλογικό του εαυτό. Αλλά και μοναδική η ταχύτητα που αποδεικνύεται ότι η πολιτική του επαναλαμβάνει όλα εκείνα που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Και πιστεύω ότι το πολιτικό σκηνικό πολύ πιο σύντομα από ότι φανταζόμασταν, μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές, είναι εξαιρετικά ρευστό.

Παρά το ότι αφήσαμε μια οικονομία στρωμένη υπάρχουν σταθερές καθιστούν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη μετέωρη.

Η πρώτη είναι η τυφλή πρόσδεση του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και της ΝΔ συνολικά στον ύστερο, φθαρμένο, διαβλητό, υπό αμφισβήτηση σε όλο τον κόσμο, νεοφιλελευθερισμό.
Και η συνακόλουθη γοητεία που ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση οι μισάνθρωπες και αντικοινωνικές ακροδεξιές απόψεις και πρακτικές.

Η δεύτερη είναι η παντελής ανικανότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από το προσφυγικό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κι από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των πιο απλών προβλημάτων.
Και η ανικανότητα αυτή παράγει μόνο κινδύνους για την κοινωνία και τη χώρα.

Αυτή η πολιτική κατάσταση, με τους προβλέψιμους κινδύνους, αλλά και τις απρόβλεπτες στροφές που επιφυλάσσει στη χώρα, δεν μας επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και σήμερα, σε άλλες συνθήκες από ότι χτες, η μεγάλη ελπίδα κοινωνικής αντίστασης και πολιτικής αλλαγής”.

Ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί μια ιστορική αλλά και συμβολική στιγμή. Διότι σήμερα συζητάμε για τον απολογισμό μιας μακράς και εξαιρετικά πυκνής περιόδου που εκκινεί από το 2012 και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησής μας.Ο ανοιχτός διάλογος είναι αναγκαίος για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος. Είναι αναγκαίος ο διάλογος για να δώσουμε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα και να γίνουμε καλύτεροι, ώστε το κόμμα μας να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά.Ομιλία στην έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Gepostet von Alexis Tsipras am Samstag, 15. Februar 2020

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις