Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσίπρας – Λαφαζάνης μετρούν τις δυνάμεις ενόψει συνεδρίου – Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Τσίπρας – Λαφαζάνης μετρούν τις δυνάμεις ενόψει συνεδρίου – Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Πριν ακόμη αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο σινέ Κεραμεικός η απόφαση σχετικά με τις συλλογικές εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τουτέστιν η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ θα συνταχθεί με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για το νέο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του κόμματος και τη νέα στρατηγική του, προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα.

Η απόφαση της ΚΕ θεωρείται δεδομένη γιατί η κρίσιμη φιλοπροεδρική τάση των “53” θα ταχθεί τελικά με το σχέδιο Τσίπρα, παρά τις διαφωνίες που έχει με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης από την εκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι και την συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Άλλωστε η πλειοψηφία των “53” είχε υπογράψει το κείμενο για άμεση σύγκληση της ΚΕ μετά τη συμφωνία με τους δανειστές συμμαχώντας τακτικά με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μαζί και με άλλες αριστερές συνιστώσες (ΚΟΕ, ΔΕΑ…) 109 υπογραφές σε σύνολο 201 μελών της ΚΕ.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η τελική αναμέτρηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναβάλλεται για το έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, αν και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ η “εσωκομματική αντιπολίτευση” θα επιχειρήσει να κάνει επίδειξη δύναμης επιχειρώντας να καταγράψει ακόμη αύξηση των δυνάμεων της.

Η πρόταση της “Πλατφόρμας” όπως παρουσιάστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συνοψίζεται στα εξής σημεία:

– να σταματήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που οδηγεί στο 3ο Μνημόνιο
– η ΚΕ να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία
– να συγκληθεί άμεσα το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος
– να χαρακτηριστούν “έκθετες και αντικαταστατικές” οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συμφωνία, καθώς είναι αντίθετες με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ
– να απορριφθεί η πρόταση για ενδεχόμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα καο έκτακτο συνέδριο που θα έχουν ως σκοπό την εκ των υστέρων επικύρωση της συμφωνίας κόντρα στη λαϊκή εντολή και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου για την εκλογή των μελών της ΚΕ ο συσχετισμός είναι 65-35 υπέρ Τσίπρα, αν και στη συνεδρίαση της ΚΕ μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο συσχετισμός δυνάμεων διαμορφώθηκε στο 55-45 περίπου, καθώς εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες και από την πλευρά των “προεδρικών” για το ενδεχόμενο μη έντιμου συμβιβασμού με τους δανειστές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε