weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τσίπρας – Μοσκοβισί: “Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα”

Τσίπρας – Μοσκοβισί: “Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα”

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε, πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποπίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».

«Έρχομαι εδώ, όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Έχω δει στους αριθμούς, ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για τα επόμενα έτη. Βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται. Βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές», είπε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί. Για να σημειώσει ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι». Είπε ότι το μέλλον θα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. «Για μένα είναι σαφές. Όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα. Όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε.

«Ναι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είναι πολύ φυσικό να εννοούμε τα ίδια πράγματα, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, χωρίς διερμηνείς. Όχι, εδώ δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς. Όχι επειδή μιλάμε αγγλικά, αλλά επειδή κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».

Τσίπρας – Μοσκοβισί: Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση τους

Μοσκοβισί: Ήρθα με μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας

«Έρχομαι εδώ με μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το πώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το πώς ορίζεται η μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μια χώρα που ανακάμπτει με πλήρη κυριαρχία και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κανενός είδους άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, ότι το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα, το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα. Υπογράμμισε πολλές φορές πως η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, «δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες», παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου.

Σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να τονίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Πρόσθεσε πως αν αυτά γίνουν στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος. «Αυτό θα είναι μια ιστορική στιγμή, 8 χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα», τόνισε.

Επέστρεψε η ανάπτυξη

Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, ήδη 1,6% το 2017 και προβλέπεται 2,5% το 2018 και το 2019, «κάτι που αποδεικνύει ότι τώρα η ανάκαμψη επέστρεψε, η δημιουργία θέσεων εργασίας επέστρεψε και πιστεύω ότι για τους Έλληνες πολίτες η κρίση είναι πίσω τους». «Καθώς η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα, μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση και αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος» τόνισε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την ισχυρή προσήλωση. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες σε αυτόν τον στόχο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν: Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος -πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους από τον ελληνικό λαό, υπάρχουν μηχανισμοί, ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερο χρέος- και υπάρχει και το θέμα της μετά το πρόγραμμα εποπτείας. «Το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα. Το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα» επισήμανε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου είδους πρόγραμμα. Πρέπει, συνέχισε, να ορίσουμε τι υπάρχει για άλλες χώρες, όπως υπάρχει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, που είναι σε μεταμνημονιακή εποπτεία, διασφαλίζοντας ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.

«Αλλά, μετά το πρόγραμμα όλα πρέπει να βασίζονται σε μία στρατηγική ανάπτυξης σχεδιασμένης από την Ελλάδα, στην οποία θα ανήκει και η ιδιοκτησία του σχεδίου και όσο πιο γρήγορα σχεδιαστεί τόσο το καλύτερο, π.χ. αν μπορεί να γίνει στους επόμενους μήνες, τότε η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» σημείωσε. Όπως επισήμανε, ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα, μέσα στην Ευρωζώνη, με τα πλήρη δικαιώματα και καθήκοντά της, με ισχυρή συμβολή στο μέλλον της Ευρωζώνης και με μία στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και καλές θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πώς ορίζουμε τη μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει, με πλήρη κυριαρχία, και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε πως όταν μιλά για εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εννοεί ότι η Ελλάδα θα είναι κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, με πλήρη δικαιώματα και καθήκοντα. Όπως είπε, η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες, γίνεται ήδη για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο. Και αυτές οι χώρες, συμπλήρωσε, ζουν ελεύθερα, αλλά σέβονται τις δεσμεύσεις. «Θέλω πλήρη κυριαρχία για την Ελλάδα, θέλω να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις να τηρούνται» τόνισε για να προσθέσει: «Θα σχεδιάσουμε τον ορθό τρόπο για να το λύσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες από Eurokinissi

#TAGS MM