Πολιτική

Τσίπρας: Να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης εκλογές για τον Σεπτέμβριο και να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών

Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «συσσωρευμένα αδιέξοδα» τα οποία έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο και να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. 

«Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

«Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση», σχολίασε.

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό «να σοβαρευτεί», τονίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση, κοινωνική και γεωπολιτική και οφείλει να τις διαχειριστεί με εθνική ευθύνη, όσο ακόμα θα είναι στη θέση του».

Μάλιστα, τον κάλεσε «αν πραγματικά επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα», στον δρόμο προς τις εκλογές: «να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο», «να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές», «να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο» και «να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές».

«Η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο. Από τη μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι όπως «απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση, αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας». «Η ακρίβεια Μητσοτάκη, μία ακρίβεια με σαφές ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας, τους ασθενέστερους και την μεσαία τάξη. Με τις ενέργειές της και κάνοντας πλάτες στην αισχροκέρδεια πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει στην Ελλάδα με 60% ενώ σε όλη την Ευρώπη με 39%». «Ο πληθωρισμός στην Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη στον κόσμο. Την ίδια ώρα που τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με λογιστικά κόλπα προσπαθεί να μειώσει για να μην τα φορολογήσει. Η ακρίβεια δεν κάνει μόνο τους φτωχούς φτωχότερους αλλά πλήττει καίρια και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη», προσέθεσε και επέκρινε τον πρωθυπουργό που «αντί για σοβαρή αύξηση στους μισθούς, αντίστοιχη με τον πληθωρισμό, και δραστικά μέτρα όπως παίρνουν άλλες χώρες για τη μείωση των τιμών σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, με ανεπαρκέστατα επιδόματα, που εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις πριν καλά καλά φτάσουν στις τσέπες των πολιτών, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα που κινείται σε αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη». «Αυτός που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης του, τώρα προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευση του με ανεπαρκή επιδόματα. Δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας αλλά μόνο να τους κοροϊδέψει με επιδόματα, με ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τέλος τα εθνικά θέματα, σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που ασκεί. Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, με την εν κρυπτώ αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των κομμάτων και του ελληνικού λαού, που εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο κάνοντας την μέρος τής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα στερεί οπλισμό από τη νησιά».

«Ο κ. Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες στην συνάντηση του με τον Ερντογάν υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και άρχισε πάλι η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: Αν ο λαός βγάλει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα έχουμε πολιτική αλλαγή
«Η χώρα θέλει πρωθυπουργό αξιόπιστο, που σέβεται τον κόπο του λαού, που δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη και που δεν είναι συνεχώς φορτωμένος με σκάνδαλα ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 4
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μάρτυρα στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Γιατί δεν ζητούν να έρθουν και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί;» απαντά ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τις λίστες που κατέθεσαν αρχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει και συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων καθώς εντόπισε στην λίστα του παραλείψεις σημαντικών μαρτύρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή 4
Σύγκρουση Φλωρίδη – Γιαννούλη στη Βουλή: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε λατρεία προς δολοφόνους και εγκληματίες»
Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Γιώργου Φλωρίδη ότι θα επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση στην διάταξη, με βάση την οποία απαγορεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση κατηγορούμενων στη ποινική δικογραφία
Ο Γιώργος Φλωρίδης 2
Άδωνις Γεωργιάδης: Έξαλλος με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είπε ότι το 70% μισεί τη ΝΔ – «Το “σας μισώ” σημαίνει εμφύλιος, πολιτική καταστροφή»
«Ο κ. Μαργαρίτης είπε πως μπορεί η ΝΔ να παίρνει 30% στις δημοσκοπήσεις αλλά το υπόλοιπο 70% την μισεί! Όταν λες για κάποιον ότι τον μισείς, δεν είναι πολιτικός αντίπαλος, είναι εχθρός σου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
20