Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – video

Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι: Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – video

Συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TGRT Haber παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την Κυριακή (10.02.2019).

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε μόνο για τη σημασία της επίσκεψής του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία είπε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει, αλλά αναφέρθηκε και στον παππού του, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο TGRT Haber μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κοινά Ελλήνων και Τούρκων, αποκαλύπτοντας ότι ο παππούς του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην  κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ιστορική του επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημειώνοντας πως πρέπει να ανοίξει για να υπάρχει και ειρηνική συνύπαρξη. «Νομίζω σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) είναι μια σημαντική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφτηκα τη Θεολογική Σχολή και το όμορφο νησί στο οποίο βρίσκεται η Σχολή. Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχτηκαν φιλικά και αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα, πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε. Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Και κυρίως η κατάσταση σε 5 νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Για αυτό σε επίπεδο Ε.Ε. κάνω πολλές προσπάθειες. Προσπαθώ να βρω στήριξη από ομολόγους μου για το θέμα αυτό και για εμάς αλλά και για την Τουρκία».

Στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε και ο παρουσιαστής του δελτίου του τουρκικού καναλιού: «Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να προκαλούμε θέματα. Δεν έχει νόημα να υπάρχει εχθρική προσέγγιση. Αν πάτε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, βλέπετε φιλική προσέγγιση. Τα λέει σωστά, είμαστε γείτονες και πρέπει να ζούμε μαζί φιλικά και ειρηνικά», υπερθεμάτισε.

Δείτε το video

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις