Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Τσίπρας σε Τραμπ για Ιράν: “Είχαμε κι εμείς ένα προβληματάκι πριν… 3.000 χρόνια”

Τσίπρας Τραμπ Ιράν
Φωτογραφία Reuters

Μια απίθανη ατάκα του Έλληνα πρωθυπουργού όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον ρώτησε για το Ιράν. Με όπλο την Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας “ξεγλίστρησε” από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ένα από τα “καυτά” διεθνή ζητήματα με τα οποία “ασχολείται” τελευταία ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το Ιράν. Κατά τη συνάντησή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον ρώτησε για το θέμα. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας τον… “αποστόμωσε”.

Ο Τσίπρας και ο… Ξέρξης

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με το Ιράν. Την απάντηση που πήρε μάλλον δεν την περίμενε. Ίσως και να μην την… κατάλαβε.

«Είχαμε ένα προβληματάκι πριν από 3.000 χρόνια αλλά από τότε τίποτα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Να ξέρει ο Τραμπ για τους ελληνοπερσικούς πολέμους; Ίσως όχι. Αλλά γι’ αυτό έχει… βοηθούς. Που λογικά, κάτι θα έχουν ακούσει.

Αλέξης – Ντόναλντ = χημεία

Ένα από τα βασικά ζητούμενα ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Υψηλά ιστάμενες» πηγές της κυβέρνησης μίλησαν για καλή χημεία ανάμεσα στους δυο ηγέτες.

Είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν ότι «χημεία δεν σημαίνει συμφωνία». Σημαίνει όμως «κατανόηση στο τι ζητούσαμε, τι λέγαμε και τι δεν λέγαμε».

Η ερώτηση… «αγκάθι» στον Κήπο των Ρόδων

Φυσικά, ένα από τα θέματα ήταν και η ερώτηση δημοσιογράφου του Fox News προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τα όσα είχε πει για τον Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2016.

«Να μη μας βρει τέτοιο κακό» και πάρει το χρίσμα για την προεδρία ο Τραμπ, δηλαδή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε, με χιουμοριστική διάθεση στον Αλέξη Τσίπρα, πως δεν… γνώριζε πως ήταν μεταξύ των φανατικά εναντίον του πριν τις εκλογές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε πως φυσικά και ήταν και ότι πολύς κόσμος αισθανόταν ότι αν αναλάβει θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά διαπίστωσαν πως δεν είναι έτσι.

«Σου επιτίθενται κι εσένα;»

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δυο άνδρες είχαν συζήτηση και για την επιθετικότητα που αντιμετωπίζει από τα ΜΜΕ ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό αν συνεχίζουν να επιτίθενται και σε εκείνον στην Ελλάδα.

«Με αμείωτη ένταση» φέρεται να του απάντησε ο κ. Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντ. Τραμπ τού σχολίασε πως αυτό δεν του κάνει κακό, αλλά καλό και πως ο ίδιος επικοινωνεί μέσω twitter, instagram και facebook που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση και πολύ πιο άμεση απόδοση από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις