Πολιτική

Τσίπρας: «Σημαντικό βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Τον τελευταίο χρόνο έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και η νέα Πράσινη Συμφωνία, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βγούμε από αυτήν την περίοδο πολλαπλών κρίσεων».

Αυτό υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η κρίσιμη συζήτηση στην Ευρώπη είναι εάν η πανδημία είναι ένα σοκ που θα μας οδηγήσει να αλλάξουμε μοντέλο ή μια ανάπαυλα για να επιστρέψουμε σε πολιτικές που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είναι να ανοίξουν -μαζί, διεκδικητικά- τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και απέναντι στις ανισότητες».

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Γερμανία λέγοντας: «Ακούμε τον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία να μιλάει για στροφή στην δημοσιονομική ορθοδοξία μετά την πανδημία και να ακυρώνει οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβαιοποίηση χρεών. Σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση ή από το πώς οι ΗΠΑ στήριξαν και στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία τους προκειμένου να επανέλθουν στην ανάπτυξη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις συντηρητικές δυνάμεις να μας πάνε πίσω».

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μία σειρά προτάσεων:

– Να ανοίξουμε εμείς έγκαιρα τη συζήτηση για τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

-Να στηρίξουμε ενεργά την Πράσινη Συμφωνία με όρους δίκαιης μετάβασης, όπως και τον συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό.

– Να αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού.

– Να επιμείνουμε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και με δίκαιους όρους στις χώρες μας.

– Να υποστηρίξουμε τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους, όπως και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που συζητήθηκε στο Πόρτο.

– Και φυσικά να πρωτοστατήσουμε για την άρση των περιορισμών στις πατέντες με σκοπό τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Επιπλέον, είπε, «πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην στήριξη του κράτους δικαίου σε όλη την Ευρώπη, απέναντι σε συντηρητικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και Πολωνίας, ώστε να μην περιοριστούν δικαιώματα με αφορμή την πανδημία ή το προσφυγικό, καθώς και στην προώθηση ενός Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης που να επιμερίζει δίκαια τις ευθύνες και την υποχρέωση εξέτασης ασύλου, σε αντίθεση με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι».

Χαρακτήρισε κρίσιμο στοίχημα την αναβάθμιση του διεθνούς διπλωματικού ρόλου της ΕΕ και χαρακτήρισε «απαράδεκτη την εξαίρεση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη»

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε: «Στηρίζω το άνοιγμα της θετικής ατζέντας. Πρέπει, όμως, να βασιστεί σε μια μακρόπνοη στρατηγική και ένα πλαίσιο όπως αυτό του Ελσίνκι το 1999, με νέους όρους. Η έναρξη της αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης που αποφασίζεται σήμερα πρέπει να συνδεθεί με την υποχρέωση της Τουρκίας να προσφύγει μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει ως ΕΕ να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ -μακριά από τις απαράδεκτες συζητήσεις για διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ή εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τη συνεργασία μας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και καθιερώνοντας νόμιμες διόδους επανεγκατάστασης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά δε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με το HDP. Όπως σωστά συζητάμε για τη Λευκορωσία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκη Κεραμέως για κατάργηση περικοπών συντάξεων χηρείας: Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία
Από τον Αύγουστο επανέρχεται το 70% για χιλιάδες δικαιούχους - Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει καθυστέρηση και το ΚΚΕ να υπενθυμίζει τις παλαιότερες μειώσεις
Νίκη Κεραμέως
ΠΑΣΟΚ: Δέσμευση για μείωση του κόστους ρεύματος κατά 20% έως το 2027 – «Αποτυχία της κυβέρνησης στην ενέργεια»
Με αιχμές για την αγορά, την Πτολεμαΐδα 5 και τη διασύνδεση με την Κύπρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «οι λίγοι κερδίζουν και η πραγματική οικονομία χάνει»
ΣΤ ΠΑΣΟΚ για ενέργεια
6
Κουτσούμπας απαντά στον Μητσοτάκη μέσω ChatGPT για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Το AI βρήκε σε 5 δευτερόλεπτα αυτά που δεν άκουσε»
Ο γγ του ΚΚΕ αντέδρασε στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι η αντιπολίτευση δεν μιλά για το AI, θέτοντας το ερώτημα αν η τεχνολογία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες ή «τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων»
Κουτσούμπας, ΚΚΕ
5